zimny barszcz z kiełbasą

stary dobry barszcz, a nawet z kiełbasą, co za piękno! Obfity Barszcz dla radości wszystkich!
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 56 % 10 g
77 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
gotuj jajka i ziemniaki. Wlej trzy litry wody do rondla. Zetrzyj buraki na grubej tarce. Przenosimy go do rondla z wodą, podpalamy i doprowadzamy do wrzenia, solimy i dodajemy ocet jabłkowy. 
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój ogórki, kiełbasę, drobno posiekaj jajka na twardo, świeże zioła. Przenosimy wszystkie te produkty do osobnej miski, mieszamy i wkładamy do lodówki.
schłodź bulion z buraków pod pokrywką, nie wkładaj go do lodówki. Podając Barszcz, wlej mieszankę warzywną na talerz, wlej bulion z buraków, dodaj sól do smaku i śmietanę w razie potrzeby. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy