kandyzowane pomarańcze

przysmak, Dekoracja do pieczenia, Akcesoria do sesji zdjęciowej! Pachnące krążki pomarańczy o afirmującym życie pomarańczowym kolorze to prawdziwa ucieczka od bluesa! Gotowanie nie zajmie dużo czasu. Kandyzowane owoce są elastyczne i mają bardzo bogaty smak.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
56 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kandyzowane owoce, potrzebujesz tylko pomarańczy, granulowanego cukru i wody. Umyj pomarańcze pod bieżącą wodą. Możesz wysuszyć owoce ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą specjalnej pętli na obieraczce można wykonać podłużne nacięcia na skórce łączące przeciwległe "bieguny" pomarańczy. Jak południki na kuli ziemskiej :) wtedy kandyzowane owoce okażą się w postaci ładnych kwiatów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomarańcze na kliny o wysokości około pięciu milimetrów. I usuń wszystkie kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli sprawisz, że plasterki będą cieńsze, mogą się spalić podczas dalszego pieczenia w piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Plastry pomarańczy przełożyć na patelnię, zalać przefiltrowaną wodą i dodać cukier. Na razie zachowaj dwie łyżki stołowe do dalszej paczki. Gotuj pomarańcze w syropie cukrowym na średnim ogniu przez dwadzieścia minut po ugotowaniu, od czasu do czasu mieszając. Uważa się, że nadmiar goryczy zniknie ze skorupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie łyżką cedzakową przenieś kandyzowane owoce na blachę do pieczenia wyłożoną wysokiej jakości pergaminem, który pozwoli im się nie przykleić. Używam nieprzywierającego arkusza teflonowego. Posyp pozostałym cukrem i susz kandyzowane owoce w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez piętnaście minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej, wszystko zależy od tego, jakie kandyzowane owoce chcesz: mokre lub bardziej suche.

Syrop z kandyzowanych owoców nie powinien być wylewany! Może stać się doskonałą bazą do impregnacji ciast biszkoptowych, na przykład.
zauważyłem również, że jeśli usuniesz nasiona z plasterków pomarańczy po ugotowaniu, integralność miazgi zostanie lepiej zachowana.
kandyzowane owoce są słodkie i dość elastyczne. Nie pękają po zgięciu, ale ponownie odzyskują swój kształt.
widzę dwa główne sposoby wykorzystania takich kandyzowanych owoców. Pierwszym z nich jest podawanie jako samodzielna uczta. A drugi - jako wystrój do dekoracji wypieków. W pierwszym przypadku piec kandyzowane owoce potrzebują mniej czasu (aby pozostały wilgotne ,ale elastyczne), aw drugim - trochę dłużej.
skup się na kolorze płatków i stopniu ich wilgotności.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy