skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kandyzowane owoce, potrzebujesz tylko pomarańczy, granulowanego cukru i wody. Umyj pomarańcze pod bieżącą wodą. Możesz wysuszyć owoce ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Za pomocą specjalnej pętli na obieraczce można wykonać podłużne nacięcia na skórce łączące przeciwległe "bieguny" pomarańczy. Jak południki na kuli ziemskiej :) wtedy kandyzowane owoce okażą się w postaci ładnych kwiatów.
Krok 3:
Pokrój pomarańcze na kliny o wysokości około pięciu milimetrów. I usuń wszystkie kości.
Krok 4:
Jeśli sprawisz, że plasterki będą cieńsze, mogą się spalić podczas dalszego pieczenia w piekarniku.
Krok 5:
Plastry pomarańczy przełożyć na patelnię, zalać przefiltrowaną wodą i dodać cukier. Na razie zachowaj dwie łyżki stołowe do dalszej paczki. Gotuj pomarańcze w syropie cukrowym na średnim ogniu przez dwadzieścia minut po ugotowaniu, od czasu do czasu mieszając. Uważa się, że nadmiar goryczy zniknie ze skorupy.
Krok 6:
Następnie łyżką cedzakową przenieś kandyzowane owoce na blachę do pieczenia wyłożoną wysokiej jakości pergaminem, który pozwoli im się nie przykleić. Używam nieprzywierającego arkusza teflonowego. Posyp pozostałym cukrem i susz kandyzowane owoce w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez piętnaście minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej, wszystko zależy od tego, jakie kandyzowane owoce chcesz: mokre lub bardziej suche.
Syrop z kandyzowanych owoców nie powinien być wylewany! Może stać się doskonałą bazą do impregnacji ciast biszkoptowych, na przykład.
zauważyłem również, że jeśli usuniesz nasiona z plasterków pomarańczy po ugotowaniu, integralność miazgi zostanie lepiej zachowana.
kandyzowane owoce są słodkie i dość elastyczne. Nie pękają po zgięciu, ale ponownie odzyskują swój kształt.
widzę dwa główne sposoby wykorzystania takich kandyzowanych owoców. Pierwszym z nich jest podawanie jako samodzielna uczta. A drugi - jako wystrój do dekoracji wypieków. W pierwszym przypadku piec kandyzowane owoce potrzebują mniej czasu (aby pozostały wilgotne ,ale elastyczne), aw drugim - trochę dłużej.
skup się na kolorze płatków i stopniu ich wilgotności.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g