Puree z kalafiora

niezwykły, delikatny i pyszny dodatek do mięsa i ryb! Puree z kalafiora jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodaję do niego śmietanę, aby uzyskać specyficzny smak, ale można ją przygotować na wodzie lub bulionie warzywnym. W tej formie przepis nadaje się na post, aw oryginale na żywność dla niemowląt.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 50 % 3 g
węglowodany 33 % 2 g
39 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puree z kalafiora? Przygotuj jedzenie. Wlej przefiltrowaną zimną wodę do rondla i zagotuj na dużym ogniu. Mam zwykły mały rondel ze stali nierdzewnej. Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby woda szybciej się zagotowała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalafior może być używany zarówno świeży, jak i mrożony. Świeże należy wcześniej umyć pod bieżącą wodą i zdemontować na kwiatostany. Zamrożone natychmiast umieścić na patelni bez rozmrażania. Posolić kapustę i gotować na średnim ogniu przez około dziesięć minut po ponownym zagotowaniu. Sprawdź gotowość widelcem: kwiatostany powinny być miękkie w środku. Uważa się, że jeśli na tym etapie przykryjesz patelnię pokrywką, kapusta zmieni kolor na żółty i nie potrzebujemy tego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć gotowy kalafior do durszlaka i przenieś do miski blendera. Dodaj miękkie masło. Aby masło zmiękło, wystarczy wyjąć masło z lodówki na dwadzieścia minut przed rozpoczęciem gotowania puree i pozostawić w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej Nie ciężką śmietanę do miski blendera, aby uzyskać bogatszy i delikatniejszy smak puree. A także posolić i dodać szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej. To nada potrawie wyjątkowy smak. Aby obniżyć zawartość kalorii w puree, możesz zastąpić śmietanę mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu. Ale bądź przygotowany na to, że kremowa nuta w naczyniu zniknie bezpowrotnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W trybie pulsacyjnym zmiksuj puree do uzyskania gładkości za pomocą blendera. Jednolita struktura puree z jarmużu jest tak samo ważna jak puree ziemniaczane. Zamiast blendera możesz użyć zwykłej metalowej Prasy (popychacza) do tłuczonych ziemniaków. Miękkie kwiatostany są dobrze ugniatane ręcznie. Po prostu wybierz, z czym jesteś bardziej przyzwyczajony do pracy.

przed podaniem możesz polać puree roztopionym masłem i udekorować świeżymi ziołami.

dla mojej rodziny takie tłuczone ziemniaki są niezwykłe, tak bardzo, że zapytano mnie: "czy nie ma ziemniaków?" :)

dlatego spodoba się tylko prawdziwym miłośnikom warzyw, a zwłaszcza kalafiora.

w smaku puree jest dziwnie podobne do gotowanego kalafiora z masłem. Lekka nuta gałki muszkatołowej znacznie wzbogaca danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy