Sałatka paluszki krabowe z ryżem i kukurydzą

pyszne, jasne i piękne, na każdą ucztę! Sałatka paluszki krabowe z ryżem i kukurydzą jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ze względu na fakt, że wszystkie składniki mają różne kolory, gotowy okazuje się bardzo kolorowy i zawsze przyciąga wzrok na świątecznym stole!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 50 % 14 g
151 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi, ryżem i kukurydzą? przygotuj do tego niezbędne składniki. Otwórz puszkę kukurydzy w puszkach i spuść z niej płyn. Dobrze opłucz ogórek pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Używam ryżu długoziarnistego - mniej się gotuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do sałatki musisz ugotować ryż i jajka. Zanurz ryż we wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zwykle zajmuje to 15-20 minut. Ryż powinien stać się miękki. Wrzuć gotowy ryż do durszlaka, aby uzyskać nadmiar wody. Schłodzić ryż. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie schłodź je w zimnej wodzie i obierz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dla sałatka weź wygodną, głęboką miskę i połącz w niej posiekane jajka i kukurydzę w puszkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórek w drobną kostkę w salaterce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj pokrojone paluszki krabowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś schłodzony ryż do salaterki i dopraw sałatkę majonezem. Wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka z paluszkami krabowymi, ryżem i kukurydzą jest gotowa! Schłodzić trochę przed podaniem. Smacznego!

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy