skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi, ryżem i kukurydzą? przygotuj do tego niezbędne składniki. Otwórz puszkę kukurydzy w puszkach i spuść z niej płyn. Dobrze opłucz ogórek pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Używam ryżu długoziarnistego - mniej się gotuje.
Krok 2:
Do sałatki musisz ugotować ryż i jajka. Zanurz ryż we wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zwykle zajmuje to 15-20 minut. Ryż powinien stać się miękki. Wrzuć gotowy ryż do durszlaka, aby uzyskać nadmiar wody. Schłodzić ryż. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie schłodź je w zimnej wodzie i obierz.
Krok 3:
Dla sałatka weź wygodną, głęboką miskę i połącz w niej posiekane jajka i kukurydzę w puszkach.
Krok 4:
Pokrój ogórek w drobną kostkę w salaterce.
Krok 5:
Następnie dodaj pokrojone paluszki krabowe.
Krok 6:
Przenieś schłodzony ryż do salaterki i dopraw sałatkę majonezem. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 7:
Sałatka z paluszkami krabowymi, ryżem i kukurydzą jest gotowa! Schłodzić trochę przed podaniem. Smacznego!
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g