Kharcho wołowe Klasyczne

o jasnym, bogatym smaku, zdrowym, pikantnym, męskim! Klasyczny kharcho z wołowiny nie da się szybko ugotować na obiad-gotowanie wymaga czasu. Ale w końcu będziesz miał niesamowitą gęstą zupę, którą możesz nakarmić nawet bardzo głodnego mężczyznę. A jakie zapachy z niego pochodzą!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 12 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 41 % 16 g
206 kcal
IG: 19 / 81 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny kharcho z wołowiny? Przygotuj potrzebne produkty. Jeśli chcesz, aby zupa była jak najbardziej zbliżona do oryginału, lepiej wziąć je wszystkie bez wymiany. Jeśli nie masz żadnych produktów, ugotuj zupę kharcho bez nich, nadal będzie pyszna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest wziąć mięso z kością, aby bulion był bardziej bogaty. Umyj go i włóż do rondla. Napełnij mięso przefiltrowaną lub butelkowaną wodą, około trzech litrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść na kuchence i zagotuj na średnim ogniu, usuwając piankę łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień, dodaj trochę soli do bulionu, przykryj garnek pokrywką i gotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu zrób smażenie. Natknąłem się na przepisy, w których warzywa wkłada się od razu do bulionu, ale smaczniejsze i piękniejsze jest dodawanie smażonych. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni lekko podgrzej olej roślinny, włóż cebulę i podsmaż na małym ogniu, doprowadzając do przezroczystości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos pomidorowy, tkemali i adjika do cebuli, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na małym ogniu przez około dziesięć minut. Uważaj na adżikę-jest bardzo ostra, nie wkładaj od razu całej łyżki, najpierw spróbuj, a następnie zgłoś się, jeśli to konieczne. Jeśli twoja Adjika jest bardzo słona, sól może w ogóle nie być potrzebna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mięso będzie w pełni ugotowane, po dwóch godzinach wyjmij je z bulionu. Przenieś całą pieczeń do bulionu, włóż wszystkie przyprawy i przyprawy, spróbuj soli. W razie potrzeby dosolij. Ryż opłucz kilka razy w chłodnej wodzie, a następnie dodaj do zupy. Gotuj przez około piętnaście minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Przenieś je z powrotem do zupy. Możesz wziąć mięso pokrojone na duże kawałki naraz w porcjach, a następnie nie musisz go już ciąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze posortuj orzechy włoskie, aby nie spadły skorupy i przegrody, osusz na suchej patelni i dobrze zmiel w moździerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz warzywa, osusz. Obierz czosnek. Drobno posiekaj warzywa razem z czosnkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś przygotowane orzechy i mieszankę czosnku do zupy, zagotuj, wyłącz ogrzewanie. Niech Kharcho stanie trochę, ryż dobrze puchnie, a wszystkie smaki mieszają się ze sobą.

kharcho z wołowiny Classic to tradycyjne danie narodowej kuchni gruzińskiej, które jest tłumaczone jako "zupa wołowa". Jest to gęsta, pikantna, pikantna zupa z dużą ilością mięsa z dodatkiem ryżu, orzechów włoskich, czosnku, przypraw i warzyw. Zwykle używa się tylko cebuli i pomidorów, a sos z kwaśnych śliwek - tkemali. To on nadaje Kharcho niezbędną kwaskowatość. Spróbuj go ugotować - to prawdziwe męskie danie!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal / 100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal / 100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal / 100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy