kasza jaglana w rondlu na mleku

Szybki, prosty , smaczny-docenią zarówno dzieci, jak i dorośli! Do tej kaszy jaglanej w mleku i wodzie potrzebny będzie rondel z grubym dnem. Danie można podawać na śniadanie, lunch i kolację - w wersji słodkiej i pikantnej. Jest smaczny sam w sobie i z różnymi wypełniaczami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 80 % 20 g
108 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę jaglaną w rondlu? Odmierz wszystkie składniki. Posortuj proso, usuwając zanieczyszczenia. Opłucz proso najpierw zimną wodą, a następnie gorącą. Spuść nadmiar płynu. Możesz odstawić proso w gorącej wodzie-to usunie z niego gorycz. Wystarczy kilka minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś proso do garnka z grubym dnem, wlej wodę i podpal garnek. Potrzebujemy grubego dna, aby grys się nie przypalił i nie przykleił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ile gotować proso? Doprowadź zawartość rondel na średnim ogniu do wrzenia. Gotuj przez około 15 minut, od czasu do czasu usuwając pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Część wody podczas gotowania powinna odparować, a część wchłonąć w Zboże. Tak w końcu będzie wyglądać proso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy na dnie garnka nie pozostanie woda, wlej mleko. Wymieszaj owsiankę i gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu. Doprowadź do pożądanej konsystencji, ale upewnij się, że nie całe mleko wchłania się w płatki zbożowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i sól do owsianki, wymieszaj. Zdjęcie pokazuje, że w rondlu wciąż jest mleko, które nie miało czasu na odparowanie. W porządku. Podczas gdy owsianka jest zaparzona, mleko zostanie całkowicie wchłonięte przez płatki. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw owsiankę na 10-15 minut. Podawaj owsiankę na gorąco z masłem.

ta owsianka jest dobra zarówno jako samodzielne danie odpowiednie do jedzenia dla niemowląt, jak i jako dodatek do mięsa (pomimo gotowania na mleku). Nawiasem mówiąc, mleko w nim można całkowicie zastąpić wodą. Zamień ją w taką chudą opcję. Można go również gotować na dowolnym bulionie: grzybowym, warzywnym, mięsnym. I dodaj do woli różne wypełniacze, słodkie lub pikantne. Na przykład rodzynki, suszone owoce, owoce, warzywa (cebula, marchew), grzyby, mięso.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jako dziecko ze wszystkich kaszy jaglanej nie lubiłem najbardziej. Jedyne, gdzie proso było mile widziane,to ucho. Pewnego dnia postanowiłem urozmaicić nasze menu i włączyłem do diety kaszę jaglaną. Baw się z nią oczywiście dłużej niż z kaszą manną, ale wynik był doskonały.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy