skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbierz lub kup dojrzałe jagody czerwonej porzeczki. W tym przepisie musisz użyć stosunku cukru do jagód 1: 1, więc możesz wziąć dowolną liczbę jagód i taką samą ilość cukru. Dobrze umyj jagody pod bieżącą wodą, nie możesz oderwać gałązek.
Krok 2:
Umieść jagody i cukier na patelni w taki sposób, aby zajmowały połowę patelni i intensywnie zgniataj jagodę cukrem łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków przez 5 minut. W tym czasie jagody wypuszczą sok tak bardzo, jak to możliwe, i połączą się z cukrem.
Krok 3:
Postaw patelnię na dużym ogniu. Po podgrzaniu masa zacznie się mocno pienić (mniej więcej tak samo, jak podczas przygotowywania soku pomidorowego, więc patelnię należy wziąć z wysokimi bokami), stale zakłócamy przyszłość galaretki łyżką, ogień można nieco zmniejszyć. Po tym, jak piana zejdzie, a galaretka zacznie się gotować, gotuj po gotowaniu przez 6-8 minut.
Krok 4:
Przetrzyj gorącą galaretkę przez sito i natychmiast wlej do słoików.
Krok 5:
Z podanej liczby składników dostałem półtora litra galaretki. Pozostaw puszki na stole, aż całkowicie ostygną. Schłodzone słoiki zamkniemy żelaznymi pokrywkami (lepiej wziąć słoiki i pokrywki z gwintem). Zwykle, przygotowując galaretkę na zimę, dodaję agar-agar do jagód, ale czerwona porzeczka zawiera dużą ilość substancji pektynowych, które zwiększają wartość żelującą gotowego produktu i mają wysoką zdolność żelowania.
Krok 6:
Zwykle przechowuję tę galaretkę w piwnicy lub lodówce, ale według mojej przyjaciółki galaretka świetnie trzyma się w domu w spiżarni, w tym roku też ją przechowuję w spiżarni. Galaretka z czerwonej porzeczki według najszybszego przepisu jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na galaretkę. Smacznego!
czerwona porzeczka to "bomba witaminowa"! Skład czerwonej porzeczki zawiera wiele przydatnych i odżywczych składników. Zawiera kwasy organiczne, tłuszczowe, nienasycone i nasycone. Czerwona porzeczka jest uważana za lidera pod względem zawartości kwasu jabłkowego i bursztynowego. Oprócz nich jest bogaty w witaminy z grupy A, B, C i E. Z minerałów zawiera potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń i sód. Nawet w jagodzie są przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, pektyny i substancje azotowe. Dzięki tak różnorodnemu składowi chemicznemu jest nadal stosowany w leczeniu różnych chorób.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g