galaretka z czerwonej porzeczki na zimę

najszybszy przepis na galaretkę porzeczkową na zimę. W naszym kraju dojrzewała czerwona porzeczka i tradycyjnie gotuję z niej galaretkę na zimę. To najprostszy i ulubiony przeze mnie przepis na galaretkę z czerwonej porzeczki. Bez zbierania jagód i czasu schładzania galaretkę ugotujesz w zaledwie 20 minut.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
219 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbierz lub kup dojrzałe jagody czerwonej porzeczki. W tym przepisie musisz użyć stosunku cukru do jagód 1: 1, więc możesz wziąć dowolną liczbę jagód i taką samą ilość cukru. Dobrze umyj jagody pod bieżącą wodą, nie możesz oderwać gałązek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść jagody i cukier na patelni w taki sposób, aby zajmowały połowę patelni i intensywnie zgniataj jagodę cukrem łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków przez 5 minut. W tym czasie jagody wypuszczą sok tak bardzo, jak to możliwe, i połączą się z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw patelnię na dużym ogniu. Po podgrzaniu masa zacznie się mocno pienić (mniej więcej tak samo, jak podczas przygotowywania soku pomidorowego, więc patelnię należy wziąć z wysokimi bokami), stale zakłócamy przyszłość galaretki łyżką, ogień można nieco zmniejszyć. Po tym, jak piana zejdzie, a galaretka zacznie się gotować, gotuj po gotowaniu przez 6-8 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj gorącą galaretkę przez sito i natychmiast wlej do słoików.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z podanej liczby składników dostałem półtora litra galaretki. Pozostaw puszki na stole, aż całkowicie ostygną. Schłodzone słoiki zamkniemy żelaznymi pokrywkami (lepiej wziąć słoiki i pokrywki z gwintem). Zwykle, przygotowując galaretkę na zimę, dodaję agar-agar do jagód, ale czerwona porzeczka zawiera dużą ilość substancji pektynowych, które zwiększają wartość żelującą gotowego produktu i mają wysoką zdolność żelowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwykle przechowuję tę galaretkę w piwnicy lub lodówce, ale według mojej przyjaciółki galaretka świetnie trzyma się w domu w spiżarni, w tym roku też ją przechowuję w spiżarni. Galaretka z czerwonej porzeczki według najszybszego przepisu jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na galaretkę. Smacznego!

czerwona porzeczka to "bomba witaminowa"! Skład czerwonej porzeczki zawiera wiele przydatnych i odżywczych składników. Zawiera kwasy organiczne, tłuszczowe, nienasycone i nasycone. Czerwona porzeczka jest uważana za lidera pod względem zawartości kwasu jabłkowego i bursztynowego. Oprócz nich jest bogaty w witaminy z grupy A, B, C i E. Z minerałów zawiera potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń i sód. Nawet w jagodzie są przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, pektyny i substancje azotowe. Dzięki tak różnorodnemu składowi chemicznemu jest nadal stosowany w leczeniu różnych chorób.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy