Klasyczne pierogi z twarogiem

delikatne, słodkie i najbardziej odpowiednie pierogi! Kto wątpi, że jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych potraw w naszym kraju są klasyczne pierogi z twarogiem? Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli, a ich przygotowanie nie jest trudne. Na śniadanie, podwieczorek lub kolację-zawsze przybędą do stołu!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 67 % 30 g
201 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne pierogi z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Mąka może zająć więcej lub mniej niż jest napisane zgodnie z przepisem. Obejrzysz test. Wodę należy podgrzać. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, wlej do niej ciepłą wodę. Woda powinna być zauważalnie ciepła, aby ciasto ugniatało się szybciej. Rozbij jajko, dodaj sól. Użyj widelca, aby wstrząsnąć wodą z jajkiem, aby uzyskać gładką konsystencję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij dodawać mąkę po szklance, mieszając ciasto po każdej porcji. Najpierw wymieszaj widelcem, a następnie, gdy ciasto zacznie gęstnieć, ręką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trzecią szklankę w małych porcjach. Ciasto powinno zebrać się w grudkę, ale nadal pozostać miękkie. Ważne jest, aby na tym etapie nie przenosić mąki, aby jej nie zatkać. W przeciwnym razie możesz uzyskać twarde i niezbyt smaczne ciasto. Ugniataj ciasto przez długi czas, powinno zabrać całą mąkę i przestać przyklejać się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na samym końcu zagnieść ciasto na desce. Stanie się całkowicie gładki i nie lepki. Zbierz ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto na stole na 30 minut. W tym czasie gluten dobrze się w nim rozwinie - ciasto stanie się bardzo elastyczne i giętkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Weź dla niej Artykuły spożywcze. Wybierz pyszny twarożek, to jest główne kryterium. Weź ilość cukru i soli według własnego gustu. Uwielbiamy słodkie pierogi twarogowe. I są ludzie, którzy gotują pierogi z solonym twarogiem. Nie dodałem jajka do twarogu, ponieważ sam jestem miękki. Jeśli twój twaróg jest suchy, dodaj do niego żółtko ,aby & quot; związać & quot; nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż twaróg do miski. Dodaj cukier i sól. Na tym etapie możesz spróbować nadzienia, dostosowując je do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj twaróg, aż będzie gładki. I zdecyduj, czy dodać do niego jajko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypoczęte ciasto podziel na trzy części. Zostaw dwa pod ręcznikiem. Rozciągnij trzecią część w długą kiełbasę. Pokrój go na kawałki. To jeden ze sposobów rzeźbienia pierogów. Możesz również rozwałkować ciasto w okrąg, pokroić z niego koła i uformować z nich. Dzięki mojej metodzie ciasto zniknie wszystko, bez resztek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdy kawałek w kółko. Lekko odkurzyć deskę mąką, ciasto stanie się trochę lepkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż łyżkę nadzienia na kółku. Uformuj krawędzie, tworząc pierogi. Możesz go tak zostawić lub przekręcić krawędź w kręcony sposób - będzie zarówno piękna, jak i bardziej niezawodna. Podobnie zrób wszystkie pierogi. Ułóż gotowe pierogi na desce posypanej mąką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jak gotować pierogi? Zagotuj wodę w rondlu. Powinno być dużo wody, aby nie były ciasne podczas gotowania. Sól wodę. Wrzuć pierogi. Delikatnie wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Pierogi wkrótce wypłyną na powierzchnię. Gotuj je dosłownie przez kilka minut. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową na talerz i natychmiast podawaj. Do pierogów podaje się masło, śmietanę i dżem do smaku.

dobry podstawowy przepis. Udane ciasto, łatwe w obróbce. Wiele zależy od twarogu. Nie oszczędzaj na tym. Takie pierogi można zamrozić na przyszłość. Aby to zrobić, umieść je na desce w zamrażarce na kilka godzin, a następnie, już twarde, przenieś do worków. Możesz przechowywać takie pierogi przez kilka miesięcy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy