kwas cytrynowy

ulubiony napój dla dzieci od dorosłych o każdej porze roku! Kwas cytrynowy jest bardzo podobny w smaku do sowieckiej lemoniady. Ogromnym plusem jest naturalność i brak chemii. Musujący napój tonizujący będzie prawdziwym znaleziskiem i ucieczką w letnim upale.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
45 kcal
IG: 0 / 9 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kwas cytrynowy? Bardzo proste. Wymaga to minimum składników. Ważne! Rodzynek w żadnym wypadku nie należy myć. Reakcja z uwolnieniem dodatkowych pęcherzyków gazu pójdzie tylko z niemytymi rodzynkami, ponieważ ma bakterie potrzebne drożdżom. Możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru do smaku, ale pamiętaj, że drożdże umierają z powodu nadmiaru cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla i umieść na dużym ogniu. Dodaj cukier i mieszając zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty. Syrop usunąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej (26-30°C).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania syropu przygotuj pozostałe składniki. Cytryny zalać wrzącą wodą i dokładnie osuszyć, aby usunąć z nich chemię. Usuń cienką warstwę skórki ze wszystkich cytryn, uważając, aby nie złapać białej musztardy. Natychmiast zetrę skórkę na grubej tarce-tak szybko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytryny na pół i wyciśnij z nich sok. W sumie otrzymasz około szklanki soku z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 1 łyżeczkę do drożdży. cukier i dokładnie zetrzyj, aż uzyskasz płynną lepką masę. Świeże drożdże można zastąpić suchymi w stosunku 3: 1, tj. Potrzebujesz 5 gr. Należy je również wymieszać z cukrem i wlać 2-3 łyżki.l ciepła woda (40°C). Pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej, aż pojawi się Piankowa Czapka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok z cytryny i rozcieńczone drożdże do rondla ze schłodzonym syropem, dodaj skórkę. Wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw patelnię w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin. Na powierzchni pojawi się wiele małych syczących bąbelków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie przecedzić kwas chlebowy przez sito lub gazę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wlej do pojemników. Dodaj równe ilości rodzynek do każdej z nich. Mam jeden trzylitrowy słoik, więc wlałem do niego wszystkie rodzynki. Niemal natychmiast puenty zaczną szybko przesuwać się w górę iw dół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Szczelnie zamknij pojemniki z kwasem chlebowym i wstaw do lodówki na 2-3 dni do dojrzewania. Pod koniec dojrzewania wszystkie rodzynki powinny wypłynąć na powierzchnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej gotowy musujący kwas chlebowy do szklanek i podawaj. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy