skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kwas cytrynowy? Bardzo proste. Wymaga to minimum składników. Ważne! Rodzynek w żadnym wypadku nie należy myć. Reakcja z uwolnieniem dodatkowych pęcherzyków gazu pójdzie tylko z niemytymi rodzynkami, ponieważ ma bakterie potrzebne drożdżom. Możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru do smaku, ale pamiętaj, że drożdże umierają z powodu nadmiaru cukru.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla i umieść na dużym ogniu. Dodaj cukier i mieszając zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty. Syrop usunąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej (26-30°C).
Krok 3:
Podczas gotowania syropu przygotuj pozostałe składniki. Cytryny zalać wrzącą wodą i dokładnie osuszyć, aby usunąć z nich chemię. Usuń cienką warstwę skórki ze wszystkich cytryn, uważając, aby nie złapać białej musztardy. Natychmiast zetrę skórkę na grubej tarce-tak szybko.
Krok 4:
Pokrój cytryny na pół i wyciśnij z nich sok. W sumie otrzymasz około szklanki soku z cytryny.
Krok 5:
Dodaj 1 łyżeczkę do drożdży. cukier i dokładnie zetrzyj, aż uzyskasz płynną lepką masę. Świeże drożdże można zastąpić suchymi w stosunku 3: 1, tj. Potrzebujesz 5 gr. Należy je również wymieszać z cukrem i wlać 2-3 łyżki.l ciepła woda (40°C). Pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej, aż pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 6:
Wlej sok z cytryny i rozcieńczone drożdże do rondla ze schłodzonym syropem, dodaj skórkę. Wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Pozostaw patelnię w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin. Na powierzchni pojawi się wiele małych syczących bąbelków.
Krok 8:
Po określonym czasie przecedzić kwas chlebowy przez sito lub gazę.
Krok 9:
Następnie wlej do pojemników. Dodaj równe ilości rodzynek do każdej z nich. Mam jeden trzylitrowy słoik, więc wlałem do niego wszystkie rodzynki. Niemal natychmiast puenty zaczną szybko przesuwać się w górę iw dół.
Krok 10:
Szczelnie zamknij pojemniki z kwasem chlebowym i wstaw do lodówki na 2-3 dni do dojrzewania. Pod koniec dojrzewania wszystkie rodzynki powinny wypłynąć na powierzchnię.
Krok 11:
Wlej gotowy musujący kwas chlebowy do szklanek i podawaj. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g