skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do produkcji sera. Mam mleko i kefir w sklepie, zawartość tłuszczu w obu wynosi 2,5%.
Krok 2:
Rozbij jajka, dodaj do nich trochę kefiru, około szklanki, i sól.
Krok 3:
Za pomocą trzepaczki dobrze je wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 4:
Wlej mleko i kefir do dużego rondla. Lepiej jest wziąć naczynia z grubym dnem, mam zwykły rondel, trochę się w nim pali.
Krok 5:
Umieść garnek z produktami mlecznymi na kuchence, włącz mały ogień.
Krok 6:
Wlej jajka na patelnię, wymieszaj je z masą.
Krok 7:
Gotuj masę, aż się zagotuje, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Stopniowo zaczną tworzyć się płatki i oddzielać serwatkę.
Krok 8:
Kontynuuj gotowanie przez 10 minut. Masa powinna się całkowicie zwinąć.
Krok 9:
Ustaw durszlak nad patelnią, włóż do niego gazę złożoną z kilku warstw. Wrzuć masę serową do durszlaka, pozostaw na 5 minut.
Krok 10:
Zawiń końce gazy nad serem, połóż płaski talerz na wierzchu. Ustaw ładunek na talerzu, taki jak słoik z wodą. Poczekaj, aż ser całkowicie ostygnie i włóż całą konstrukcję do lodówki na noc.
Krok 11:
Rano wyjmij durszlak z serem, uwolnij go od gazy. Jest gotowy do spożycia.
ser jest miękki, dobrze się kroi, trochę się kruszy. Smakuje umiarkowanie słony, nie twardy, podobny do Adyghe.
z dwóch litrów produktów mlecznych wyszło około 200-250 gramów sera.
jeśli mleko ma wyższą zawartość tłuszczu, więcej sera wyjdzie. Najsmaczniejszy ser pochodzi z domowego mleka.
aby zwiększyć zawartość tłuszczu w serze, część kefiru można zastąpić kwaśną śmietaną. Możesz gotować ser całkowicie bez jajek, ale nadają serowi gęstość, można go pokroić, a bez nich ser okaże się bardziej twarogowy.
do takiego sera można dodać dowolne zioła i przyprawy, a także sok z cytryny. Jeśli wykluczysz sól i dodasz cukier i suszone owoce, otrzymasz coś w rodzaju twarogu wielkanocnego.
przechowuj domowy ser w solance lub w gazie zanurzonej w solance. Jego okres przydatności do spożycia jest krótki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g