domowy ser kefirowy

delikatny, naturalny, bez szkodliwych dodatków domowy ser! Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, produkty będą potrzebne najbardziej przystępne cenowo. W smaku taki ser okazuje się bardzo podobny do Adyghe, ale możesz sprawić, że będzie zarówno słodki, jak i lekko kwaśny, dodając różne składniki.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 36 % 4 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do produkcji sera. Mam mleko i kefir w sklepie, zawartość tłuszczu w obu wynosi 2,5%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka, dodaj do nich trochę kefiru, około szklanki, i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą trzepaczki dobrze je wymieszaj, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko i kefir do dużego rondla. Lepiej jest wziąć naczynia z grubym dnem, mam zwykły rondel, trochę się w nim pali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść garnek z produktami mlecznymi na kuchence, włącz mały ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej jajka na patelnię, wymieszaj je z masą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj masę, aż się zagotuje, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Stopniowo zaczną tworzyć się płatki i oddzielać serwatkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj gotowanie przez 10 minut. Masa powinna się całkowicie zwinąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw durszlak nad patelnią, włóż do niego gazę złożoną z kilku warstw. Wrzuć masę serową do durszlaka, pozostaw na 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń końce gazy nad serem, połóż płaski talerz na wierzchu. Ustaw ładunek na talerzu, taki jak słoik z wodą. Poczekaj, aż ser całkowicie ostygnie i włóż całą konstrukcję do lodówki na noc.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rano wyjmij durszlak z serem, uwolnij go od gazy. Jest gotowy do spożycia.

ser jest miękki, dobrze się kroi, trochę się kruszy. Smakuje umiarkowanie słony, nie twardy, podobny do Adyghe.
z dwóch litrów produktów mlecznych wyszło około 200-250 gramów sera.
jeśli mleko ma wyższą zawartość tłuszczu, więcej sera wyjdzie. Najsmaczniejszy ser pochodzi z domowego mleka.
aby zwiększyć zawartość tłuszczu w serze, część kefiru można zastąpić kwaśną śmietaną. Możesz gotować ser całkowicie bez jajek, ale nadają serowi gęstość, można go pokroić, a bez nich ser okaże się bardziej twarogowy.
do takiego sera można dodać dowolne zioła i przyprawy, a także sok z cytryny. Jeśli wykluczysz sól i dodasz cukier i suszone owoce, otrzymasz coś w rodzaju twarogu wielkanocnego.
przechowuj domowy ser w solance lub w gazie zanurzonej w solance. Jego okres przydatności do spożycia jest krótki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy