kotlety rybne w puszkach z ryżem

ze zwykłych produktów, tanie, Na co dzień dla całej rodziny! Kotlety z ryb w puszkach z ryżem może przygotować nawet początkujący. Jeśli wstępnie zamrozisz ugotowany ryż, gotowanie zajmie ci kilka minut. Podawaj je z dowolnym dodatkiem do ryb lub sałatką ze świeżych warzyw. Proste i smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 14 g
tłuszcze 44 % 23 g
węglowodany 29 % 15 g
324 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z ryb w puszkach z ryżem? Przygotuj potrzebne produkty. Możesz wziąć dowolne konserwy rybne według własnego gustu. Mam sardynki. Lepiej mieć je w oleju lub we własnym soku, czyli bez koncentratu pomidorowego. Ryż jest preferowany okrągły. Jajko dobrze umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta. Przenieś na patelnię. Napełnij wodą i gotuj do miękkości. Sól wodę. Woda powinna być około dwa do trzech razy większa niż ryż. Ugotowany ryż wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ochłodzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ze słoika z puszkami spuść sok lub olej. Wyjmij rybę z puszki i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Jeśli ryba ma duże kości, usuń je. Przełóż rybę do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgnieć rybę widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż schłodzony ryż do miski z rozgniecioną rybą. Ubij surowe jajko. Sól i pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli mielona ryba okaże się płynna, możesz dodać 1-2 łyżki. l kasza manna, a następnie pozostaw mięso mielone na 15-20 minut, aby płatki Puchły i wchłonęły nadmiar wilgoci. Nie zrobiłem tego, moje mięso mielone ma normalną konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwilż ręce wodą i uformuj małe kotlety z mięsa mielonego w pożądany kształt. Mam je owalne, możesz mieć okrągłe (a nawet kwadratowe).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim kotlety i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowość kotletów określam poprzez tworzenie się na nich rumianej skorupy. Upewnij się, że się nie przypaliłeś, dostosuj ogień i czas, koncentrując się na kuchence.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem: z warzyw, makaronu itp. Smacznego!

do mięsa mielonego można dodać cebulę smażoną na oleju roślinnym, a także dowolne warzywa do smaku.
aby kotlety były przewiewne, możesz oddzielić białko od żółtka i ubić mikserem w bujną, gęstą pianę. Wymieszaj białko z mielonym mięsem na samym końcu po wszystkich innych składnikach.
Zwykle słoik konserw i ryż są zawsze pod ręką, więc jeśli pilnie potrzebujesz czegoś ugotować, ten przepis stanie się ratunkiem.

przy wyborze konserw najlepiej unikać rozdętych puszek. Pęcznienie puszki może wystąpić z różnych powodów. Na przykład podczas zamrażania zawartości lub rozmnażania się bakterii w puszkach, w tym czynnika wywołującego zatrucie jadem kiełbasianym - bardzo niebezpiecznej choroby.

kotlety z ryb w puszkach są dobrą alternatywą dla kotletów z mielonej ryby i znacznie oszczędzają czas podczas gotowania, podczas gdy na wyjściu otrzymasz równie smaczne i soczyste kotlety.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g

Podobne przepisy