skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z ryb w puszkach z ryżem? Przygotuj potrzebne produkty. Możesz wziąć dowolne konserwy rybne według własnego gustu. Mam sardynki. Lepiej mieć je w oleju lub we własnym soku, czyli bez koncentratu pomidorowego. Ryż jest preferowany okrągły. Jajko dobrze umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Spłucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta. Przenieś na patelnię. Napełnij wodą i gotuj do miękkości. Sól wodę. Woda powinna być około dwa do trzech razy większa niż ryż. Ugotowany ryż wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Ochłodzić.
Krok 3:
Ze słoika z puszkami spuść sok lub olej. Wyjmij rybę z puszki i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Jeśli ryba ma duże kości, usuń je. Przełóż rybę do głębokiej miski.
Krok 4:
Rozgnieć rybę widelcem.
Krok 5:
Włóż schłodzony ryż do miski z rozgniecioną rybą. Ubij surowe jajko. Sól i pieprz.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli mielona ryba okaże się płynna, możesz dodać 1-2 łyżki. l kasza manna, a następnie pozostaw mięso mielone na 15-20 minut, aby płatki Puchły i wchłonęły nadmiar wilgoci. Nie zrobiłem tego, moje mięso mielone ma normalną konsystencję.
Krok 7:
Zwilż ręce wodą i uformuj małe kotlety z mięsa mielonego w pożądany kształt. Mam je owalne, możesz mieć okrągłe (a nawet kwadratowe).
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim kotlety i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowość kotletów określam poprzez tworzenie się na nich rumianej skorupy. Upewnij się, że się nie przypaliłeś, dostosuj ogień i czas, koncentrując się na kuchence.
Krok 9:
Podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem: z warzyw, makaronu itp. Smacznego!
do mięsa mielonego można dodać cebulę smażoną na oleju roślinnym, a także dowolne warzywa do smaku.
aby kotlety były przewiewne, możesz oddzielić białko od żółtka i ubić mikserem w bujną, gęstą pianę. Wymieszaj białko z mielonym mięsem na samym końcu po wszystkich innych składnikach.
Zwykle słoik konserw i ryż są zawsze pod ręką, więc jeśli pilnie potrzebujesz czegoś ugotować, ten przepis stanie się ratunkiem.
przy wyborze konserw najlepiej unikać rozdętych puszek. Pęcznienie puszki może wystąpić z różnych powodów. Na przykład podczas zamrażania zawartości lub rozmnażania się bakterii w puszkach, w tym czynnika wywołującego zatrucie jadem kiełbasianym - bardzo niebezpiecznej choroby.
kotlety z ryb w puszkach są dobrą alternatywą dla kotletów z mielonej ryby i znacznie oszczędzają czas podczas gotowania, podczas gdy na wyjściu otrzymasz równie smaczne i soczyste kotlety.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g