Zupa z ziemniaków i kurczaka

z najprostszych produktów, łatwe i szybkie, rodziny na obiad! Zupa z ziemniaków i kurczaka jest jedną z najsmaczniejszych, pożywnych i najszybszych w przygotowaniu. Zgodnie z tym przepisem gotuje się go z opiekaniem warzyw bez dodawania zbóż i makaronu. W razie potrzeby dodaj świeże zioła.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę z ziemniakami i kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania zupy możesz użyć dowolnych jej części. Pokrój kurczaka na kawałki. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka, włóż do garnka i przykryj wodą. Podpal i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut. Trochę soli. Gdy kurczak się ugotuje, wyjmij go z bulionu, ostudź trochę i oddziel mięso od kości. Odcedź bulion. Włóż mięso do bulionu i włóż z powrotem do ognia. Doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i włóż do gotującego się bulionu. Gotuj ziemniaki przez 15-20 minut. Podczas gotowania ziemniaki staną się miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania ziemniaków zajmij się smażeniem warzyw. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż warzywa na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj posiekaną paprykę na patelnię. Paprykę można pokroić na duże kawałki lub małe kawałki. Smaż wszystkie warzywa przez kolejne 2-3 minuty i włóż tosty do garnka z zupą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy do zupy. Gotuj wszystko razem przez 1-2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Zupa jest gotowa! Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy