skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ogórki na gorąco na zimę? Przygotuj jedzenie. Do solenia weź małe świeże ogórki z pryszczami - takie owoce są najsmaczniejsze! Chociaż w ten sposób zbieram również duże ogórki - świetnie nadają się do marynaty, winegret i innych sałatek. Jeśli nie wiesz, jak świeże są twoje ogórki, włóż je do lodowatej wody na 2-3 godziny, a ogórki nabiorą elastyczności.
Krok 2:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wkładam słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 15 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby słoik nie pękł, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie spuść wodę. Lub po prostu trzymaj puszki na parze. Wybierz dogodną dla siebie metodę sterylizacji. Gotuj pokrywki przez 5 minut.
Krok 3:
Dobrze umyj wszystkie zioła i przyprawy. Do każdego słoika włóż liść chrzanu. Dodaje ostrości ogórkom i uelastycznia je.
Krok 4:
Liść wiśni, porzeczek i dębu. Nadają niepowtarzalny aromat.
Krok 5:
Parasole lub gałązki koperku. Bez kopru nigdzie! Musi być obecny.
Krok 6:
Ząbki czosnku według własnych upodobań. Możesz dodać inne przyprawy i przyprawy: pierścienie chili, groszek ziela angielskiego, liść laurowy, estagon - dodaj to, co kochasz.
Krok 7:
Umyj ogórki. Tyłki można odciąć, ale nie robię tego i odcinam je tuż przed podaniem.
Krok 8:
Umieść ogórki szczelnie w słoiku.
Krok 9:
Przygotuj solankę z 1 litra wody i 2 łyżek. łyżki soli, zagotuj.
Krok 10:
Napełnij ogórki.
Krok 11:
Zamknij pokrywkę. Odpowiednia jest zakrętka lub kapron. Pozostaw ogórki na 2 dni w temperaturze pokojowej. Solanka zmętnieje-oznacza to, że powstaje kwas, który pomoże zachować przedmiot. Wyjmij słoiki w chłodne miejsce: piwnicę, piwnicę, lodówkę i przechowuj tam ogórki.
Krok 12:
Sterylizacja nie jest wymagana, ale pamiętaj o przechowywaniu w chłodnym miejscu. Smacznego!
ogórki są chrupiące, pikantne, bardzo smaczne!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g