ogórki na gorąco na zimę

proste, ze zwykłych potraw, pikantny smak! Ogórki na gorąco na zimę, solone bezpośrednio w słoikach, okazują się po prostu eleganckie! Nie zawierają octu, więc można je podawać dzieciom, stosować w zupach i sałatkach! Przygotowanie jest proste, ale przechowywane w chłodnym miejscu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
7 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ogórki na gorąco na zimę? Przygotuj jedzenie. Do solenia weź małe świeże ogórki z pryszczami - takie owoce są najsmaczniejsze! Chociaż w ten sposób zbieram również duże ogórki - świetnie nadają się do marynaty, winegret i innych sałatek. Jeśli nie wiesz, jak świeże są twoje ogórki, włóż je do lodowatej wody na 2-3 godziny, a ogórki nabiorą elastyczności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wkładam słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 15 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby słoik nie pękł, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie spuść wodę. Lub po prostu trzymaj puszki na parze. Wybierz dogodną dla siebie metodę sterylizacji. Gotuj pokrywki przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj wszystkie zioła i przyprawy. Do każdego słoika włóż liść chrzanu. Dodaje ostrości ogórkom i uelastycznia je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Liść wiśni, porzeczek i dębu. Nadają niepowtarzalny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Parasole lub gałązki koperku. Bez kopru nigdzie! Musi być obecny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ząbki czosnku według własnych upodobań. Możesz dodać inne przyprawy i przyprawy: pierścienie chili, groszek ziela angielskiego, liść laurowy, estagon - dodaj to, co kochasz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj ogórki. Tyłki można odciąć, ale nie robię tego i odcinam je tuż przed podaniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść ogórki szczelnie w słoiku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj solankę z 1 litra wody i 2 łyżek. łyżki soli, zagotuj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij ogórki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij pokrywkę. Odpowiednia jest zakrętka lub kapron. Pozostaw ogórki na 2 dni w temperaturze pokojowej. Solanka zmętnieje-oznacza to, że powstaje kwas, który pomoże zachować przedmiot. Wyjmij słoiki w chłodne miejsce: piwnicę, piwnicę, lodówkę i przechowuj tam ogórki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sterylizacja nie jest wymagana, ale pamiętaj o przechowywaniu w chłodnym miejscu. Smacznego!

ogórki są chrupiące, pikantne, bardzo smaczne!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy