skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamrozić kalafior na zimę? Aby zamrozić, weź najświeższą kapustę. Powinien być wolny od ciemnych plam i uszkodzeń, a liście powinny ściśle przylegać do głowy. Jeśli masz wątpliwości, który z pozornie identycznych główek kapusty wybrać, weź ten, który jest cięższy. Będzie bardziej soczysty i smaczny.
Krok 2:
Opłucz kapustę pod bieżącą wodą i usuń wszystkie liście. Ostrym nożem rozłóż go na kwiatostany, odcinając je od twardych pni kapusty. Dla wygody pozostaw kwiatostany mniej więcej tego samego rozmiaru, w zależności od tego, do jakich potraw będziesz go używać. W przypadku zupy puree lub przystawki można zrobić większe, w przypadku zapiekanek i nadzień - mniejsze.
Krok 3:
Małe owady mogą chować się w kapuście. Aby je umyć, zrób roztwór soli. W głębokim pojemniku rozpuść sól w zimnej wodzie w ilości 1 łyżki stołowej na 1 litr wody. Zanurz kwiatostany w roztworze na 15-20 minut. Owady, jeśli są obecne, wypłyną na powierzchnię.
Krok 4:
Następnie dokładnie opłucz kalafior pod bieżącą wodą i pozostaw do spuszczenia do durszlaka.
Krok 5:
Wlej wodę do rondla, umieść na dużym ogniu i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, przygotuj duży pojemnik z lodowatą wodą. Możesz zanurzyć w nim kilka kostek lodu, aby utrzymać temperaturę.
Krok 6:
Gdy woda się zagotuje, zanurz w niej kwiatostany kapusty i gotuj przez 3 minuty.
Krok 7:
Następnie szybko wyjmij i przenieś do lodowatej wody na około 3 minuty. Kapustę można schłodzić w inny sposób, na przykład położyć na lodzie lub zalać zimną wodą. Najważniejsze jest szybkie ochłodzenie. Taka obróbka cieplna nazywa się blanszowaniem, gdy warzywa są najpierw zanurzane we wrzącej wodzie, a następnie w bardzo zimnej wodzie. Pozwala to zachować kolor, smak i chrupkość kalafiora. Jeśli nie zostanie to zrobione, kapusta ciemnieje po zamrożeniu i traci smak.
Krok 8:
Ułóż różyczki kapusty na suchym bawełnianym ręczniku. Pozostaw na 1-1, 5 godziny, aby cały nadmiar płynu był szklany.
Krok 9:
Ułóż jarmuż w torebkach lub pojemnikach do zamrażania. Umieść w zamrażarce na półce zamrażarki i włącz tryb zamrażania lub temperaturę minimalną. Wraz ze stopniowym spadkiem temperatury wewnątrz półfabrykatów może tworzyć się lód, co pogorszy ich smak po rozmrożeniu. Stawiam -23 stopnie. A po kilku godzinach ustawiam stałą temperaturę do przechowywania -19.
kalafior mrożony w ten sposób jest przechowywany w zamrażarce w temperaturze nie wyższej niż -18 stopni przez 6 miesięcy bez utraty jakości. Do przygotowania potraw z niego nie jest wymagane wstępne rozmrażanie. W ten sam sposób można zamrażać nie tylko kalafior, ale także brokuły i zieloną fasolkę. Ponieważ te warzywa świetnie się łączą, można z nich zrobić mrożony asortyment.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone, kiedy i wagę zamrożonego produktu (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu z pewnością poznasz okres przydatności do spożycia i łatwo znajdziesz w pełnej zamrażarce to, czego potrzebujesz i we właściwej ilości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g