skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Śmietana i jajka powinny być dobrze schłodzone.
Krok 2:

Oddziel białka od żółtek. Jeśli nie zamierzasz od razu ubijać białek, włóż je do lodówki.
Krok 3:

Połącz żółtka z cukrem i ubij trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 4:

Ubij zimną śmietanę mikserem do uzyskania puszystej, stabilnej piany.
Krok 5:

Do bitej śmietany ubić żółtka z cukrem i wymieszać, uważając, aby nie wytrącić śmietany.
Krok 6:

Zimne białka ubij mikserem ze szczyptą soli w puszystą, stabilną pianę. Podczas obracania miski proteiny nie powinny z niej wypadać.
Krok 7:

Ostrożnie, uważając, aby nie wytrącić masy, dodaj ubite białka do śmietany. Podziel masę jajeczno-śmietankową na trzy równe części.
Krok 8:

Rozbij białą czekoladę na kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Krok 9:

Wlej stopioną białą czekoladę do pierwszej trzeciej masy kremowo-białkowej i delikatnie wymieszaj.
Krok 10:

W silikonowej formie włóż masę z białą czekoladą i spłaszcz. Umieść formę w zamrażarce na 25-35 minut, aż warstwa stwardnieje. Warstwa powinna zestalić się tak, aby po wylaniu kolejnej warstwy czekolady rozprowadziła się na wierzchu zamrożonej. Warstwy nie mogą się ze sobą mieszać. Muszą się zmieniać.
Krok 11:

Podczas zamrażania pierwszej warstwy rozpuść mleczną czekoladę.
Krok 12:

Podobnie wymieszaj czekoladę z drugą trzecią śmietany.
Krok 13:

Na mrożoną białą czekoladę wlej masę z mleczną czekoladą i włóż ją również do zamrażarki, aż stwardnieje.
Krok 14:

Podczas gdy druga warstwa twardnieje, rozpuść gorzką czekoladę.
Krok 15:

Wymieszaj z pozostałą masą śmietankową.
Krok 16:

Wlać mieszaninę gorzkiej czekolady na utwardzoną warstwę. Włóż lody do zamrażarki, aż wszystkie warstwy całkowicie stwardnieją.
Krok 17:

Odwróć gotowe lody na półmisek, aby warstwa białej czekolady znalazła się na wierzchu i podawaj. Smacznego!
lody można formować nie jako cały brykiet,ale w porcjach. Jest to szczególnie wygodne, jeśli zamierzasz podawać deser na świątecznym stole indywidualnie dla każdego gościa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g





