skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą sałatkę ze świeżej kapusty i ogórków? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej zrobić sałatkę z młodej kapusty - jest miękka, soczysta. Mam jeden długi ogórek, jeśli twoje warzywa są małe, weź kilka.
Krok 2:
Umyj główkę młodej białej kapusty, usuń zepsute liście i drobno posiekaj, omijając twarde obszary wokół pnia. Włóż kapustę do dużej miski i dobrze ugniataj rękami, aby kapusta wypuściła sok.
Krok 3:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, zalać jajka zimną wodą. Następnie obierz skorupkę. Oddziel żółtka od białek. Pokrój białka w paski.
Krok 5:
Włóż żółtka do miski z majonezem i rozgnieć widelcem. Możesz użyć majonezu, który najbardziej Ci się podoba. Mam oliwkę. Odpowiedni jest również domowy majonez.
Krok 6:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Oprócz kopru możesz użyć innych ziół do smaku, na przykład pietruszki, kolendry, zielonej cebuli itp.
Krok 7:
W misce z kapustą włóż posiekane białka, ogórki, koperek i żółtka z majonezem.
Krok 8:
Sól wszystko i dokładnie wymieszaj. Sałatkę można natychmiast podać. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal / 100g