Sałatka ze świeżej kapusty i ogórka

w pośpiechu, z produktów budżetowych, pyszne i proste! Sałatka ze świeżej kapusty i ogórków spodoba ci się od pierwszego widelca. Nie jest to całkiem zwyczajne: gotowane żółtka są w nim mieszane z majonezem - okazuje się bardzo smaczny dressing, a sałatka wygląda schludniej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 36 % 5 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą sałatkę ze świeżej kapusty i ogórków? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej zrobić sałatkę z młodej kapusty - jest miękka, soczysta. Mam jeden długi ogórek, jeśli twoje warzywa są małe, weź kilka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj główkę młodej białej kapusty, usuń zepsute liście i drobno posiekaj, omijając twarde obszary wokół pnia. Włóż kapustę do dużej miski i dobrze ugniataj rękami, aby kapusta wypuściła sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, zalać jajka zimną wodą. Następnie obierz skorupkę. Oddziel żółtka od białek. Pokrój białka w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż żółtka do miski z majonezem i rozgnieć widelcem. Możesz użyć majonezu, który najbardziej Ci się podoba. Mam oliwkę. Odpowiedni jest również domowy majonez.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Oprócz kopru możesz użyć innych ziół do smaku, na przykład pietruszki, kolendry, zielonej cebuli itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce z kapustą włóż posiekane białka, ogórki, koperek i żółtka z majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól wszystko i dokładnie wymieszaj. Sałatkę można natychmiast podać. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal / 100g

Podobne przepisy