zupa wieprzowa kharcho z ryżem

świetna zupa na lunch: aromatyczna, jasna, przepyszna! Zupa wieprzowa kharcho z ryżem to wspaniała odmiana słynnej gruzińskiej zupy. Kharcho to bardzo apetyczna i aromatyczna zupa, przygotowywana z przyprawami, orzechami włoskimi i czosnkiem. Niezbędnym składnikiem jest kolendra (kolendra) zarówno w postaci suchej, jak i świeżej. Chmiel-suneli to świetny pikantny dodatek do Kharcho wieprzowego z ryżem. Zupa jest bardzo bogata, pikantna, smaczna, z doskonałą nutą orzechową i aromatem czosnku.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 29 % 4 g
88 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zupę wieprzową kharcho z ryżem, weź produkty z listy: wieprzowina, ryż, marchew, cebula, czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, przyprawy, kolendra, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij wieprzowinę wodą (ilość jest wskazana w przybliżeniu i będzie zależeć od tego, czy chcesz gęstszą, czy cieńszą zupę), zagotuj, usuń pianę i dodaj grubo posiekaną marchewkę, kawałek cebuli, łodygi zieleni. Gotuj bulion z korzeniami przez około pół godziny na małym ogniu. Usuń korzenie i usuń, pokrój mięso w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij okrągły ryż wodą, dobrze spłucz w kilku wodach, aby zmyć skrobiowy proszek i ryż był kruchy. Po 30 minutach wprowadź ryż do bulionu. Gotuj na małym ogniu, na koniec sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę i marchewkę w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej i przygotuj sos do zupy: najpierw podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj marchewkę, dopraw odrobiną bulionu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, pozwól mu trochę się pocić wraz z warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz pomidora we wrzącej wodzie i usuń skórkę. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Dodaj je do dressingu i smaż, aż pomidory się ugotują.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz orzechy włoskie, posortuj z przegród i posiekaj w dowolny sposób. Lubię czuć orzechy, więc drobno siekam je nożem, nie zamieniając ich w proszek. Wyślij orzechy do Kharcho.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wprowadź sos pomidorowy Kharcho, chmiel-suneli. Tomij kolejne 10 minut na małym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz czosnek i zmiażdż go prasą czosnkową, drobno posiekaj kolendrę, zieloną cebulę. Wejdź do zupy i wyłącz kuchenkę. Nalegaj Kharcho przez 10 minut pod pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj na gorąco z drobno posiekaną kolendrą.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy