Sałatka z jajkami z ogórków kalmarów

szybki, smaczny, łatwy, prosty, z niedrogich produktów! Sałatka z kalmarami, ogórkami, jajkami, pomimo łatwości wyboru składników, okazuje się niezwykle smaczna. Jeśli ozdobisz go warstwami i pięknie ozdobisz, przy okazji będzie to konieczne na świątecznym stole! A gotowanie jest łatwiejsze niż łatwe!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kalmarów, ogórków i jajek? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj przygotowane tusze kalmarów. Jak gotować kalmary? Wrzuć obrane kalmary do osolonej wrzącej wody. Gotuj je przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kalmary z wody, osusz i pozwól im ostygnąć. Następnie pokrój kalmary w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również ogórek w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój również jajka w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. U mnie pęczek zieleni składa się z pietruszki, koperku i kilku liści sałaty frillis. Możesz użyć innych warzyw do smaku: szczypiorku, szpinaku, bazylii itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli nie masz czasu, możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać. Ale proponuję bardziej elegancką porcję sałatki, formując ją w kulinarny pierścień. Zamontuj pierścień na talerzu (mój ma średnicę 16 cm). Połóż pierwszą warstwę na połowie kalmarów i ubij. Posyp kalmary solą, pieprzem i polej majonezem. Dla wygody przeniosłem majonez do torby cukierniczej i odciąłem końcówkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż połowę zieleni na kalmary.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ogórki na zieleni, zachowując trochę do dekoracji górnej części sałatki. Sól, pieprz i polej majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż wszystkie jajka równomiernie na ogórkach. Posolić, pieprzyć i polać majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ponownie powtórz warstwy pozostałych kalmarów i zieleni. Nie trzeba podlewać ostatniej warstwy posiekanych ziół majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem resztkami słomek z kalmarów i ogórków oraz mrożoną żurawiną. Przed podaniem zaleca się schłodzenie sałatki w lodówce przez co najmniej 20-30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij pierścień do gotowania tuż przed podaniem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy