skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kalmarów, ogórków i jajek? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze.
Krok 2:
Ugotuj przygotowane tusze kalmarów. Jak gotować kalmary? Wrzuć obrane kalmary do osolonej wrzącej wody. Gotuj je przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.
Krok 3:
Wyjmij kalmary z wody, osusz i pozwól im ostygnąć. Następnie pokrój kalmary w paski.
Krok 4:
Pokrój również ogórek w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój również jajka w paski.
Krok 6:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. U mnie pęczek zieleni składa się z pietruszki, koperku i kilku liści sałaty frillis. Możesz użyć innych warzyw do smaku: szczypiorku, szpinaku, bazylii itp.
Krok 7:
Jeśli nie masz czasu, możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać. Ale proponuję bardziej elegancką porcję sałatki, formując ją w kulinarny pierścień. Zamontuj pierścień na talerzu (mój ma średnicę 16 cm). Połóż pierwszą warstwę na połowie kalmarów i ubij. Posyp kalmary solą, pieprzem i polej majonezem. Dla wygody przeniosłem majonez do torby cukierniczej i odciąłem końcówkę.
Krok 8:
Następnie rozłóż połowę zieleni na kalmary.
Krok 9:
Rozłóż ogórki na zieleni, zachowując trochę do dekoracji górnej części sałatki. Sól, pieprz i polej majonezem.
Krok 10:
Ułóż wszystkie jajka równomiernie na ogórkach. Posolić, pieprzyć i polać majonezem.
Krok 11:
Następnie ponownie powtórz warstwy pozostałych kalmarów i zieleni. Nie trzeba podlewać ostatniej warstwy posiekanych ziół majonezem.
Krok 12:
Udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem resztkami słomek z kalmarów i ogórków oraz mrożoną żurawiną. Przed podaniem zaleca się schłodzenie sałatki w lodówce przez co najmniej 20-30 minut.
Krok 13:
Zdejmij pierścień do gotowania tuż przed podaniem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g