bułka pita z paluszkami krabowymi i ogórkiem

Bardzo szybka, łatwa i pyszna zimna przekąska! Bułka pita z paluszkami krabowymi i ogórkiem jest oryginalna i bardzo smaczna. Jest przygotowywany z prostych, niedrogich produktów i dosłownie w pośpiechu. Minimum wysiłku, czasu i pieniędzy, w wyniku czego otrzymujemy pyszne danie na każdą okazję.
Krystyna MiliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 24 % 5 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita z paluszkami krabowymi i ogórkiem? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował dużych jaj kurzych, dwóch małych ogórków, 3-4 szt paluszków krabowych, liści sałaty i jednego cienkiego chleba pita o okrągłym lub innym kształcie. Jak wybrać odpowiedni chleb pita? Sprawdź datę produkcji na opakowaniu. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz liście sałaty papierowymi ręcznikami. Rozłóż rukiew wodną równomiernie na warstwie cienkiego chleba pita. Ale możesz użyć dowolnej sałatki według własnego gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj jajka na twardo (8-10 minut po ugotowaniu). Wyłącz ogrzewanie. Odcedź wrzącą wodę. Napełnij zimną wodą i ostudź. Teraz obierz skorupkę. Drobno posiekaj jajka lub zetrzyj je na grubej tarce. Ułóż na liściach sałaty. Delikatnie posmaruj tę i kolejne warstwy majonezem. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz używać majonezu, zastąp go kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz świeże ogórki. Jeśli skórka nie jest twarda, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Pokrój ogórki wzdłuż na ćwiartki. Rozmrozić mrożone paluszki krabowe. Połóż je na desce do krojenia, pozwól im się rozmrozić. Teraz zdejmij folię. Jeśli nie obraca się dobrze, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. W całości, bez cięcia, ułóż patyczki na warstwie jajka. Nałóż na nie siatkę majonezową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak prawidłowo zwinąć chleb pita? Złóż ostrożnie i tak mocno, jak to możliwe, aby nadzienie nie wypadło na brzegach, a sam chleb pita się nie rozerwał. Jeśli rolka nie jest ciasno zwinięta, trudno będzie ją pokroić na piękne kawałki. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut, aby był dobrze namoczony i miękki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij bułkę z lodówki. Przed podaniem pokrój go na porcje. Przekąska jest gotowa. Podawaj na stole. Smacznego!

bułkę pita z paluszkami krabowymi można przygotować na śniadanie, obiad, przekąskę lub świąteczny stół. Aby uzyskać piękną porcję, przykryj talerz liśćmi sałaty, połóż na nich plastry bułki. Udekoruj wierzch ziołami według własnego uznania (pietruszka, koperek, bazylia, kolendra).

do sosu majonezowego (kwaśnej śmietany lub jogurtu) można dodać 1-2 ząbki przepuszczone przez prasę czosnkową.

jak kupić paluszki krabowe? Kupując, spójrz na skład i datę ważności na opakowaniu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz, który wskazuje na ponowne zamrożenie. Świeże patyczki powinny być sprężyste, wilgotne, wolne od plam i nie lepkie.

jeśli używasz majonezu, polecam zrobić to sam. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Opcje receptur można Znajdź tutaj

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g

Podobne przepisy