skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Radzę wziąć kapustę późnych odmian, najlepiej nadaje się do solenia i marynowania. Buraki (surowe) wybierz jasny, bordowy kolor, danie będzie wyglądać piękniej. Ocet 9%, stół. Olej rafinowany, bezwonny.
Krok 2:
Z kapusty usuń górne zepsute liście. Pokrój widelce na kawałki, usuwając łodygę. Pokrój każdy kawałek na kwadraty.
Krok 3:
Buraki należy umyć i obrać. Pokrój go na dowolne kawałki. Pokroiłem w kostki, możesz zrobić koła lub plasterki lub możesz po prostu pocierać. Tutaj wybór należy do ciebie, jak chcesz. Im mniejsze kawałki, tym intensywniejszy będzie kolor marynaty.
Krok 4:
Podziel czosnek na plasterki, obierz każdy z łusek.
Krok 5:
Weź patelnię lub słoik o odpowiedniej wielkości. Układamy warstwy: kapusta, buraki, czosnek, dodajemy liść laurowy i ziarna pieprzu. Powtarzać. Mam trzy warstwy.
Krok 6:
Wlej jeden litr czystej wody do rondla, lepiej wziąć butelkowaną lub przefiltrowaną. Wlej do niego sól, cukier, wlej ocet i olej roślinny. Postaw patelnię na ogniu, dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Wlej kapustę gorącą marynatą. Marynata powinna pokryć całą kapustę, jeśli jej brakuje, zrób kolejną porcję lub połowę.
Krok 8:
Jeśli gotujesz w garnku, połóż ucisk na kapuście. Jeśli tak jak ja, w słoiku, po prostu ubij ją czymś. Pozostaw kapustę do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki. Kapusta jest gotowa za 24 godziny. Smacznego!
kapusta okazała się soczysta, chrupiąca, a kolor drugiego dnia stał się jeszcze jaśniejszy.
gotowałem z małej główki kapusty, a litr solanki wystarczył mi z nawiązką.
weź pod uwagę fakt, że kapusta jest bardzo ostra - jeśli nie jesteś jej fanem, zmniejsz ilość octu.
wraz z burakami możesz umieścić inne warzywa-marchewki pokrojone w koła, paprykę.
możesz również dodać ulubione przyprawy i zioła.
marynowaną kapustę należy przechowywać w lodówce. W ten sposób możesz przygotować kapustę na zimę, zwijając ją w sterylizowane słoiki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g