kapusta z czosnkiem i burakami instant

jasny, piękny, pikantny, niesamowicie pyszny! Taka kapusta doskonale uzupełni każdy lunch lub kolację. Gotuje się bardzo szybko, marynowanie kapusty zajmuje tylko 24 godziny. Dzięki burakom kapusta nabiera bogatego bordowego koloru.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
70 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Radzę wziąć kapustę późnych odmian, najlepiej nadaje się do solenia i marynowania. Buraki (surowe) wybierz jasny, bordowy kolor, danie będzie wyglądać piękniej. Ocet 9%, stół. Olej rafinowany, bezwonny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z kapusty usuń górne zepsute liście. Pokrój widelce na kawałki, usuwając łodygę. Pokrój każdy kawałek na kwadraty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Buraki należy umyć i obrać. Pokrój go na dowolne kawałki. Pokroiłem w kostki, możesz zrobić koła lub plasterki lub możesz po prostu pocierać. Tutaj wybór należy do ciebie, jak chcesz. Im mniejsze kawałki, tym intensywniejszy będzie kolor marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel czosnek na plasterki, obierz każdy z łusek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź patelnię lub słoik o odpowiedniej wielkości. Układamy warstwy: kapusta, buraki, czosnek, dodajemy liść laurowy i ziarna pieprzu. Powtarzać. Mam trzy warstwy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej jeden litr czystej wody do rondla, lepiej wziąć butelkowaną lub przefiltrowaną. Wlej do niego sól, cukier, wlej ocet i olej roślinny. Postaw patelnię na ogniu, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Wlej kapustę gorącą marynatą. Marynata powinna pokryć całą kapustę, jeśli jej brakuje, zrób kolejną porcję lub połowę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli gotujesz w garnku, połóż ucisk na kapuście. Jeśli tak jak ja, w słoiku, po prostu ubij ją czymś. Pozostaw kapustę do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki. Kapusta jest gotowa za 24 godziny. Smacznego!

kapusta okazała się soczysta, chrupiąca, a kolor drugiego dnia stał się jeszcze jaśniejszy.
gotowałem z małej główki kapusty, a litr solanki wystarczył mi z nawiązką.
weź pod uwagę fakt, że kapusta jest bardzo ostra - jeśli nie jesteś jej fanem, zmniejsz ilość octu.
wraz z burakami możesz umieścić inne warzywa-marchewki pokrojone w koła, paprykę.
możesz również dodać ulubione przyprawy i zioła.
marynowaną kapustę należy przechowywać w lodówce. W ten sposób możesz przygotować kapustę na zimę, zwijając ją w sterylizowane słoiki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy