owsianka pszenna Artek na wodzie

zdrowa, niedroga, pyszna owsianka śniadaniowa dla całej rodziny! Owsianka pszenna Artek na wodzie jest bardzo przydatna, ponieważ zawiera ogromną ilość pierwiastków śladowych i błonnika. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co jest idealne dla osób chorych na cukrzycę.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 66 % 21 g
145 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę pszenną Artek na wodzie? Przygotuj jedzenie. Dodaj cukier do swojego gustu, możesz go całkowicie wykluczyć. Weź olej naturalny, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Lub zastąp go oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia — owsianka stanie się jeszcze zdrowsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanim zaczniesz gotować owsiankę, kaszę należy posortować z obcych śmieci. Najłatwiej to zrobić na zwykłym stole. Rozłóż płatki na powierzchni stołu w cienkiej warstwie i sortując je, usuń śmieci. Mogą to być kamyki, produkty pełnoziarniste, trawa i inne zanieczyszczenia, których nasz organizm nie potrzebuje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż posortowane płatki do miski i spłucz. Jeśli lubisz kruchą owsiankę, spłucz ją pod bieżącą ciepłą wodą na sicie. Aby uzyskać bardziej lepką i gęstą owsiankę, nie płucz płatków długo pod zimną wodą. Dzięki tej metodzie skrobia nie zmywa się z powierzchni, co sprawia, że owsianka jest lepka. Wolę lepką owsiankę, więc po prostu spłukałem pszenicę pod zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś grys na patelnię i przykryj wodą. Owsiankę pszenną wlewa się płynem w stosunku 1 do 2. Lepiej nie brać wody z kranu, używać oczyszczonej filtrem lub butelkowanej. Taka woda jest znacznie czystsza i bardziej miękka, co oznacza, że owsianka okaże się smaczniejsza i zdrowsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Zamknij pokrywkę i zmniejsz ogień do niskiego, gotuj przez 20 minut. W tym czasie owsiankę należy kilkakrotnie wymieszać, aby się nie przypaliła. Następnie zdejmij pokrywkę i sól do smaku. Jeśli owsianka wydaje ci się zbyt rzadka, gotuj ją, mieszając, do pożądanej konsystencji. Zdejmij z ognia, zamknij pokrywkę, połóż ręcznik na wierzchu i odstaw na 15 minut, aby płatki w końcu się ugotowały i dotarły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotową owsiankę na talerzach, dodaj masło i podawaj natychmiast. W razie potrzeby do owsianki pszennej można dodać cukier, miód, syropy owocowe i jagodowe. Możesz go uzupełnić świeżymi jagodami, owocami, kandyzowanymi owocami i suszonymi owocami. Wszystko zależy od twoich pragnień i preferencji. Może być również podawany jako dodatek do dań rybnych lub mięsnych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy