kapuśniak z kapustą z kurczakiem

bogata kapuśniak na bulionie z kurczaka ze świeżą kapustą. W razie potrzeby do kapuśniaka można dodać świeżego pomidora, startego lub 1-2 łyżki. l koncentrat pomidorowy. Aby bulion był bardziej aromatyczny, możesz dodać do niego łodygę selera lub lubczyka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kapuśniak ze świeżej kapusty z kurczakiem, potrzebujemy: wody; kawałki mięsa na kości (może to być zestaw do zupy lub poszczególne ulubione części kurczaka); ziemniaki, marchew, cebula, kapusta; czosnek; masło; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie opłucz kurczaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rondelku włożyć kurczaka, całą cebulę, ząbek czosnku wlać wodę, wlać 1 łyżeczkę.sól. Dodałem więcej pietruszki wraz z korzeniami. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Gotuj przez około 40 minut, aż kurczak się ugotuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 40 minutach wyjmij cebulę i plasterek czosnku (korzenie, jeśli są dostępne). Do rondla dodaj kapustę, startą marchewkę i ziemniaki. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż warzywa się ugotują. Kapuśniak z kurczakiem należy gotować na minimalnym ogniu, aby składniki potrawy, zwłaszcza kapusta biała, stopniowo nadawały swój smak i aromat bulionowi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz do zupy. Dodaj 1 łyżkę do zupy.masło. Wszystko wymieszać. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj zupę i odstaw na około 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej kapuśniak do talerzy. Smacznego!

Rosyjska kapuśniak (starożytna nazwa shti) to gorące pierwsze danie na bazie kiszonej lub świeżej kapusty, które było przygotowywane od niepamiętnych czasów w Rosji i ma wielowiekową historię.
kapuśniak przetrwał w różnych epokach i nigdy nie znał barier społecznych; były używane przez wszystkie warstwy ludności. Oczywiście kapuśniak nie był taki sam dla wszystkich: niektóre, pełniejsze w składzie, nazywano "bogatymi", o innych mówiono "pustymi", ponieważ czasami gotowano je z jednej kapusty i cebuli.
jedli je wszyscy od małych do dużych: królowie, chłopi i kupcy. Znaczenie tego dania w życiu Rosjanina było ogromne, stąd duża liczba powiedzeń na ten temat: kapuśniak i owsianka to nasze jedzenie, kapuśniak to cała głowa, gdzie kapuśniak, tam Szukaj Rosjan.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy