skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kapuśniak ze świeżej kapusty z kurczakiem, potrzebujemy: wody; kawałki mięsa na kości (może to być zestaw do zupy lub poszczególne ulubione części kurczaka); ziemniaki, marchew, cebula, kapusta; czosnek; masło; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek.
Krok 3:
Drobno posiekaj kapustę.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Dokładnie opłucz kurczaka.
Krok 7:
W rondelku włożyć kurczaka, całą cebulę, ząbek czosnku wlać wodę, wlać 1 łyżeczkę.sól. Dodałem więcej pietruszki wraz z korzeniami. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Gotuj przez około 40 minut, aż kurczak się ugotuje.
Krok 8:
Po 40 minutach wyjmij cebulę i plasterek czosnku (korzenie, jeśli są dostępne). Do rondla dodaj kapustę, startą marchewkę i ziemniaki. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż warzywa się ugotują. Kapuśniak z kurczakiem należy gotować na minimalnym ogniu, aby składniki potrawy, zwłaszcza kapusta biała, stopniowo nadawały swój smak i aromat bulionowi.
Krok 9:
Sól, pieprz do zupy. Dodaj 1 łyżkę do zupy.masło. Wszystko wymieszać. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 10:
Przykryj zupę i odstaw na około 15 minut.
Krok 11:
Wlej kapuśniak do talerzy. Smacznego!
Rosyjska kapuśniak (starożytna nazwa shti) to gorące pierwsze danie na bazie kiszonej lub świeżej kapusty, które było przygotowywane od niepamiętnych czasów w Rosji i ma wielowiekową historię.
kapuśniak przetrwał w różnych epokach i nigdy nie znał barier społecznych; były używane przez wszystkie warstwy ludności. Oczywiście kapuśniak nie był taki sam dla wszystkich: niektóre, pełniejsze w składzie, nazywano "bogatymi", o innych mówiono "pustymi", ponieważ czasami gotowano je z jednej kapusty i cebuli.
jedli je wszyscy od małych do dużych: królowie, chłopi i kupcy. Znaczenie tego dania w życiu Rosjanina było ogromne, stąd duża liczba powiedzeń na ten temat: kapuśniak i owsianka to nasze jedzenie, kapuśniak to cała głowa, gdzie kapuśniak, tam Szukaj Rosjan.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g