makaron z koncentratem pomidorowym

Prosty przepis na gotowany makaron z sosem pomidorowym! Makaron z sosem pomidorowo-warzywnym to danie uniwersalne! Może być podawany jako dodatek do mięsa i drobiu. A także może być samowystarczalnym daniem głównym na stole! Przygotowanie jest proste i szybkie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 69 % 34 g
229 kcal
IG: 20 / 77 / 3

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź makaron o dowolnym pożądanym kształcie: ktoś lubi muszle, ktoś pióra, a ktoś bardzo lubi spaghetti. Olej roślinny może być dowolny: zarówno droga oliwka, jak i tani Słonecznik. Ale ponieważ będziemy na nim smażyć, olej musi być rafinowany, aby nie palił się na patelni. Nierafinowane oleje roślinne są bardzo przydatne i nadają się do sosów sałatkowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotujmy makaron. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu - makaron umieszcza się tylko we wrzącej wodzie, w przeciwnym razie na pewno się skleją. Sól wodę do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj makaron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby makaron się nie przykleił. Upewnij się również, że woda się nie zagotuje - w takim przypadku możesz dodać trochę wrzącej wody. Czas gotowania makaronu jest zawsze zapisany na opakowaniu, więc będziesz musiał go dokładnie przestudiować. Czas może również różnić się od preferowanej gęstości makaronu. Stan AL DENTE zajmie trochę mniej czasu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania makaronu przygotuj sos. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli lubisz czuć kawałki warzyw w gotowym sosie-pokrój na większe, jeśli lubisz bardziej jednorodny sos - mniejszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posiekany czosnek. Przepuściłam go przez mięśnie brzucha. Ale możesz też posiekać czosnek nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. W przypadku braku świeżego czosnku całkiem możliwe jest użycie czosnku w proszku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż wszystko, mieszając, na złoty kolor. To około 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Wolę używać pasty pomidorowej własnej produkcji, ale można ją kupić, a także zastąpić keczupem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sól i cukier do smaku. Gotuj, aż zgęstnieje. Około 5 minut. Następnie zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Makaron wrzuć do durszlaka, połóż na talerzu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej sosem pomidorowym i podawaj natychmiast. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy