okroshka na wodzie mineralnej

ulubiona okroshka z dodatkiem wody mineralnej. Okroshka to ulubiona zimna zupa ze świeżych warzyw i ziół. Jak każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na barszcz i okroshkę - każda gotuje na swój sposób. Proponuję spróbować okroshki z kiełbasą na wodzie mineralnej.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 25 % 5 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Każda rodzina ma swój własny przepis na okroshki z niektórymi składnikami. Ugotuję okroshkę z określonym zestawem produktów. Biorę gotowaną kiełbasę bez tłuszczu, możesz wziąć szynkę, kiełbaski lub gotowane mięso. Świeże zioła-pietruszka i koperek, możesz dodać do nich pęczek zielonej cebuli. Woda mineralna z gazem. Jajka i ziemniaki wstępnie ugotować i schłodzić. Przygotuj głęboką miskę na okroshkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W mojej rodzinie zawsze dodawano ziemniaki do okroshki, obierając je i smażąc ze wszystkich stron na złoty kolor. Do tego nadają się małe ziemniaki. Nie kroję ziemniaków w okroshkę. Ale w razie potrzeby ziemniaki można pokroić w taki sam sposób jak kiełbasę. Jajka obrać i posiekać. Kiełbasę wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę. Opłucz świeże ogórki, osusz i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz świeże zioła, strząśnij nadmiar płynu i drobno posiekaj. W głębokiej misce wymieszaj posiekane świeże zioła i sól, zmiel wszystko razem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną kiełbasę, jajka, ogórki do zieleni i wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez, śmietanę, musztardę. Wszystko wymieszać. Do smaku można dodać czarny mielony pieprz, ale zwykle nie dodaję go do okroshki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo wlewaj gazowaną wodę mineralną. Posmakować. Jeśli okroshka wydaje się zbyt świeża, możesz dodać sok z połowy cytryny lub ocet jabłkowy. Ochłodzić okroshkę przed podaniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj schłodzoną gotową okroshkę. Zwykle wlewam porcję okroshki do talerza i rozprowadzam po 2-3 smażone ziemniaki, w zależności od smaku i wielkości ziemniaków.

uważa się, że okroshka to wyłącznie letnia zupa. Jest to zrozumiałe, ponieważ latem nadszedł czas na gotowanie ze świeżych warzyw i ziół. Ale mimo to okroshkę można przygotować o każdej porze roku. Szczególnie smaczna wydaje się zimą, jako wspomnienie lata i letniej obfitości warzyw. Możesz więc eksperymentować z okroshką na wodzie mineralnej, jeśli wcześniej nie gotowałeś w ten sposób, w dowolnym momencie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal / 100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal / 100g

Podobne przepisy