skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny winegret z zielonym groszkiem w puszkach? Przygotuj niezbędne składniki. Ziemniaki, buraki i marchewki umyć, włożyć do rondla, zalać wodą i gotować w skórce do miękkości. Następnie spuść wodę i ostudź warzywa. Odcedź solankę z kiszoną kapustą, lekko wyciśnij kapustę, w przeciwnym razie sałatka okaże się wodnista, a na dnie zgromadzi się dużo soku z kapusty.
Krok 2:
Ugotowane marchewki pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Ugotowane buraki pokrój w drobną kostkę. Od dawna nie gotuję buraków, ale kupuję w sklepie już ugotowane w całości w szczelnym opakowaniu. Okazuje się, że skraca czas gotowania (buraki gotują się najdłużej) i utrzymuje ręce w czystości. Sok z buraków w puszkach łatwiej i szybciej zmywa się i nie zjada tak bardzo w skórze.
Krok 5:
Ziemniaki pokrój również w drobną kostkę. Moje ziemniaki są małe, więc wziąłem 3 sztuki.
Krok 6:
Ogórki kiszone otrząsnąć z solanki i również pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Groszek w puszce odłożyć na sito i osuszyć.
Krok 8:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
Krok 9:
Przenieś pokrojone warzywa do salaterki, dodaj kiszoną kapustę i groszek w puszkach.
Krok 10:
Lekko wymieszaj składniki. Posyp sałatkę posiekanymi ziołami, polej olejem roślinnym - nierafinowany pachnący słonecznik jest tutaj bardziej odpowiedni. Sól do smaku i dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Możesz podać sałatkę bezpośrednio w salaterce lub nadać jej bardziej elegancki wygląd i włożyć gotową sałatkę do kulinarnego pierścienia. Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania i podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki świeżą drobno posiekaną cebulę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g