Klasyczny vinaigrette z groszkiem

najprostszy, najłatwiejszy, najzdrowszy, bez majonezu! Klasyczny vinaigrette z groszkiem jest przygotowywany bezmięsnie z niedrogich produktów, które są dostępne o każdej porze roku i pasują do prawie każdej diety i ograniczeń. Chociaż w nastroju jest to raczej sałatka zimowa-spróbuj zrobić ją na obiad!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 62 % 8 g
67 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny winegret z zielonym groszkiem w puszkach? Przygotuj niezbędne składniki. Ziemniaki, buraki i marchewki umyć, włożyć do rondla, zalać wodą i gotować w skórce do miękkości. Następnie spuść wodę i ostudź warzywa. Odcedź solankę z kiszoną kapustą, lekko wyciśnij kapustę, w przeciwnym razie sałatka okaże się wodnista, a na dnie zgromadzi się dużo soku z kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane marchewki pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane buraki pokrój w drobną kostkę. Od dawna nie gotuję buraków, ale kupuję w sklepie już ugotowane w całości w szczelnym opakowaniu. Okazuje się, że skraca czas gotowania (buraki gotują się najdłużej) i utrzymuje ręce w czystości. Sok z buraków w puszkach łatwiej i szybciej zmywa się i nie zjada tak bardzo w skórze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki pokrój również w drobną kostkę. Moje ziemniaki są małe, więc wziąłem 3 sztuki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki kiszone otrząsnąć z solanki i również pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Groszek w puszce odłożyć na sito i osuszyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś pokrojone warzywa do salaterki, dodaj kiszoną kapustę i groszek w puszkach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko wymieszaj składniki. Posyp sałatkę posiekanymi ziołami, polej olejem roślinnym - nierafinowany pachnący słonecznik jest tutaj bardziej odpowiedni. Sól do smaku i dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Możesz podać sałatkę bezpośrednio w salaterce lub nadać jej bardziej elegancki wygląd i włożyć gotową sałatkę do kulinarnego pierścienia. Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania i podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki świeżą drobno posiekaną cebulę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy