skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki drożdżowe na patelni na wodzie? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Olej roślinny rafinowany, bezwonny.
Krok 2:
Jak zagnieść ciasto drożdżowe na wodzie? W ciepłej wodzie (nie więcej niż 40 stopni) rozpuść suche drożdże. Dodaj cukier, sól i wymieszaj. Drożdże w ciepłym środowisku zaczynają aktywnie działać, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym nie budzą się. Pozostaw ciasto na 10 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie na jego powierzchni powinna powstać Piankowa Czapka. Jeśli tak się nie stanie, drożdże są zepsute lub przeterminowane. Lepiej wziąć inne, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny.
Krok 4:
Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Od tego zależy blask przyszłych wypieków. Należy również pamiętać, że mąka różni się właściwościami, ponieważ jej ilość może być potrzebna mniej więcej niż wskazana w przepisie. Możesz przeczytać więcej w artykule, do którego link znajdziesz na końcu przepisu.
Krok 5:
Wlej płynną mieszaninę drożdży do miski z przesianą mąką.
Krok 6:
Zamieszaj. Cała mąka nie zostanie wchłonięta, ale tak powinno być.
Krok 7:
Wlej wrzącą wodę, szybko mieszając masę łyżką.
Krok 8:
Stopniowo wyrabiaj ciasto. Ugniataj go przez dość długi czas (około 10-15 minut), aż przestanie przyklejać się do rąk.
Krok 9:
Konsystencja ciasta jest gładka, równa i elastyczna. Jeśli mocno przylega do dłoni, możesz dodać trochę więcej oleju roślinnego(około 1-2 łyżki stołowe).
Krok 10:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na 40-50 minut (używam do tego piekarnika, włączając go na 50 stopni). W tym czasie powinien zwiększyć objętość około 2-3 razy.
Krok 11:
Gdy ciasto się rozpada, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie do placków ziemniaczanych? Umyj i obierz ziemniaki i cebulę.
Krok 12:
Jak gotować ziemniaki do nadzienia? Umieść go w zimnej wodzie i umieść na małym ogniu. Sól wodę. Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień. Gotuj ziemniaki przez około 30 zagnieceń, powinny być dobrze przebite nożem.
Krok 13:
Umyj cebulę i nóż zimną wodą, aby sok z cebuli nie podrażniał tak bardzo błony śluzowej oczu. Pokrój go w drobną kostkę.
Krok 14:
Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Rozgrzać. Opuść drewnianą szpatułkę, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, możesz smażyć cebulę na złoty kolor.
Krok 15:
Odcedź ziemniaki. Dodaj smażoną cebulę. Zamień go w puree w dowolny wygodny i niedrogi sposób. Robię to za pomocą zwykłego popychacza.
Krok 16:
Nadzienie pasztecika jest gotowe.
Krok 17:
Ciasto do tego czasu z pewnością było już dobrze dopasowane.
Krok 18:
Odkurz powierzchnię roboczą mąką. Rozłóż ciasto. Podziel go na równe kolobokochki(powinno być 22-24 szt.).
Krok 19:
Ugniataj każdą bułkę rękami w tortillę (grubość około 0,5 cm). Połóż łyżkę nadzienia na środku.
Krok 20:
Ostrożnie ściśnij krawędzie, nie pozostawiając żadnych szczelin.
Krok 21:
Teraz delikatnie spłaszcz placek.
Krok 22:
Połóż półfabrykaty na stole posypanym mąką szwem w dół.
Krok 23:
Na patelnię wlej dużą ilość oleju roślinnego (o wysokiej temperaturze dymienia). Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany? Opuść drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół gromadzą się bąbelki, to gotowe. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, rozłóż puste miejsca. Smaż je dosłownie przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
Krok 24:
Połóż gotowe rumiane ciasta na naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
placki ziemniaczane z upałem to tylko marzenie! Takie chrupiące, rumiane, przepyszne, sycące i bardzo, bardzo smaczne!
do nadzienia ziemniaczanego można dodać smażone grzyby, posiekany koperek.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g