ciasto z twarogiem

najsmaczniejszy, piękny, oryginalny, na świątecznym stole! Ciasto z twarogiem przygotujesz bez większych problemów. Przygotowanie nadzienia zajmie trochę czasu, ale proces gotowania jest prosty, dostępny nawet dla początkujących. Możesz udekorować ciasto według własnych upodobań: lukrem, płatkami kokosowymi, świeżymi jagodami i owocami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 45 % 21 g
304 kcal
IG: 10 / 38 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z twarogiem? Przygotuj składniki na podstawę ciasta. Możesz wziąć dowolne kruche ciasteczka według własnych upodobań. Prawie każdy jest tutaj odpowiedni, najtańszy i najprostszy. Weź wysokiej jakości masło, pachnące. Wyjmij go wcześniej z lodówki, aby był zbliżony do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce pokrusz ciasteczka, dodaj miękkie masło i mieszaj, aż się połączą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać powstałe okruchy piasku do dzielonej formy pokrytej pergaminem (⍉20-22 cm), wyrównać i ubić. Wyjmij formę do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Śmietana jest pożądana o zawartości tłuszczu 33-35. Weź ser twarogowy miękki, bez dodatków. Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Umyj limonkę w gorącej wodzie, osusz serwetkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Żelatynę zalać 50 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia. Wybierz dokładnie taką żelatynę, którą wlewa się zimną wodą. Jeśli masz inny, przygotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj skórkę z limonki na średniej tarce. Wyciśnij sok. Połącz ser twarogowy z cukrem pudrem, wlej do niego sok i dodaj skórkę z limonki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij masę serową mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rondlu z 50 ml wody i cukru zagotuj syrop (syrop jest gotowy w temperaturze 108°c).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gotowania syropu ubij żółtka na Jasną masę. Kontynuując ubijanie, wlej gorący syrop cukrowy do żółtek cienkim strumieniem. Kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się biała.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzewaj żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Osobno ubij śmietanę mikserem lub blenderem w mocną, stabilną pianę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej stopioną żelatynę do masy serowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj mieszankę żółtka do śmietany i wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę. Zrób to za pomocą silikonowej lub innej szpatułki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Powinieneś uzyskać bujną elastyczną masę, taką jak na zdjęciu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż nadzienie na podstawie ciasta z ciasteczkami. Wygładź i wstaw do lodówki na 3-5 godzin.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Zdejmij z niego pierścień.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj ciasto według uznania. Rozpuściłam białą czekoladę, dodając do niej startą skórkę mandarynki i limonki. Szybko polała ciasto czekoladą i udekorowała limonką, kumkwatem i miętą. Oto taki piękny, jaki mam.

wszystkie składniki kremu należy wykonać szybko. Gdy tylko wszystkie części kremu będą gotowe, szybko wymieszaj je ze sobą i połóż na podstawie. Ze względu na żelatynę i syrop cukrowy krem zaczyna się szybko wiązać i żelować. Aby utrzymać płaską powierzchnię ciasta, musisz wszystko zrobić wystarczająco szybko.

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

odkąd zdobyłam dyplom cukiernika, przestałam kupować ciasta w sklepie. Na wszystkie święta przygotowuję je sam. Wśród moich ulubionych są ciasta żelatynowe bez pieczenia. Okazują się bardzo delikatne i przewiewne. Jest to naturalne, ponieważ moje ulubione cukierki od dzieciństwa i nadal jest "Ptasie mleko". To ciasto smakuje trochę zbliżone do tych cukierków. Dlatego uważam go za jeden z najlepszych w mojej kolekcji w tej chwili.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy