skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z twarogiem? Przygotuj składniki na podstawę ciasta. Możesz wziąć dowolne kruche ciasteczka według własnych upodobań. Prawie każdy jest tutaj odpowiedni, najtańszy i najprostszy. Weź wysokiej jakości masło, pachnące. Wyjmij go wcześniej z lodówki, aby był zbliżony do temperatury pokojowej.
Krok 2:
W głębokiej misce pokrusz ciasteczka, dodaj miękkie masło i mieszaj, aż się połączą.
Krok 3:
Wlać powstałe okruchy piasku do dzielonej formy pokrytej pergaminem (⍉20-22 cm), wyrównać i ubić. Wyjmij formę do lodówki.
Krok 4:
Przygotuj produkty do nadzienia. Śmietana jest pożądana o zawartości tłuszczu 33-35. Weź ser twarogowy miękki, bez dodatków. Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Umyj limonkę w gorącej wodzie, osusz serwetkami.
Krok 5:
Żelatynę zalać 50 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia. Wybierz dokładnie taką żelatynę, którą wlewa się zimną wodą. Jeśli masz inny, przygotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 6:
Zetrzyj skórkę z limonki na średniej tarce. Wyciśnij sok. Połącz ser twarogowy z cukrem pudrem, wlej do niego sok i dodaj skórkę z limonki.
Krok 7:
Ubij masę serową mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.
Krok 8:
W rondlu z 50 ml wody i cukru zagotuj syrop (syrop jest gotowy w temperaturze 108°c).
Krok 9:
Podczas gotowania syropu ubij żółtka na Jasną masę. Kontynuując ubijanie, wlej gorący syrop cukrowy do żółtek cienkim strumieniem. Kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się biała.
Krok 10:
Podgrzewaj żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści.
Krok 11:
Osobno ubij śmietanę mikserem lub blenderem w mocną, stabilną pianę.
Krok 12:
Przy ciągłym mieszaniu wlej stopioną żelatynę do masy serowej.
Krok 13:
Dodaj mieszankę żółtka do śmietany i wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem.
Krok 14:
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę. Zrób to za pomocą silikonowej lub innej szpatułki.
Krok 15:
Powinieneś uzyskać bujną elastyczną masę, taką jak na zdjęciu.
Krok 16:
Rozłóż nadzienie na podstawie ciasta z ciasteczkami. Wygładź i wstaw do lodówki na 3-5 godzin.
Krok 17:
Wyjmij ciasto z lodówki. Zdejmij z niego pierścień.
Krok 18:
Udekoruj ciasto według uznania. Rozpuściłam białą czekoladę, dodając do niej startą skórkę mandarynki i limonki. Szybko polała ciasto czekoladą i udekorowała limonką, kumkwatem i miętą. Oto taki piękny, jaki mam.
wszystkie składniki kremu należy wykonać szybko. Gdy tylko wszystkie części kremu będą gotowe, szybko wymieszaj je ze sobą i połóż na podstawie. Ze względu na żelatynę i syrop cukrowy krem zaczyna się szybko wiązać i żelować. Aby utrzymać płaską powierzchnię ciasta, musisz wszystko zrobić wystarczająco szybko.
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
odkąd zdobyłam dyplom cukiernika, przestałam kupować ciasta w sklepie. Na wszystkie święta przygotowuję je sam. Wśród moich ulubionych są ciasta żelatynowe bez pieczenia. Okazują się bardzo delikatne i przewiewne. Jest to naturalne, ponieważ moje ulubione cukierki od dzieciństwa i nadal jest "Ptasie mleko". To ciasto smakuje trochę zbliżone do tych cukierków. Dlatego uważam go za jeden z najlepszych w mojej kolekcji w tej chwili.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g