skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Jak wybrać spaghetti? Kupuj twarde makarony. Taka pasta podczas gotowania nie skleja się i nie gotuje. Kolor produktów powinien być naturalny, złoty lub kremowy. Jeśli produkty są nienaturalnie jasnożółte, dodaje się barwniki. Powierzchnia pasty powinna być gładka i matowa.
Krok 2:
Które pomidory będą najlepsze? Weź duże, dojrzałe i soczyste owoce. Umyj je. Na górze wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, ostudź i zdejmij skórkę. Pokrój w drobną kostkę. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, wodniste i podczas krojenia wypuściły dużo soku, przenieś je do miski, aby powstały płyn nie rozprzestrzenił się na desce do krojenia.
Krok 3:
Opłucz pomidory koktajlowe, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w plasterki.
Krok 4:
Obierz czosnek, pokrój goździki na pół. Umyj bazylię, osusz ją i drobno posiekaj.
Krok 5:
Na patelnię włożyć masło. Rozpuść go przy ciągłym mieszaniu. Dodaj czosnek. Smaż przez 2 minuty. Następnie czosnek należy usunąć, w przeciwnym razie przy dalszym gotowaniu da nieprzyjemny zapach.
Krok 6:
Umieść pomidory pokrojone w kwadraty na patelni. Dodaj sól i cukier. Wymieszać. Podczas gotowania pomidory wypuszczą sok. Doprowadź je do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego. Dusić od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Nadmiar płynu w tym czasie powinien odparować.
Krok 7:
Teraz na patelni do sosu pomidorowego dodaj pomidory koktajlowe i bazylię. Wymieszaj zawartość i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 8:
Podczas gotowania sosu ugotuj makaron. Jak gotować spaghetti? Wlej wodę do szerokiego garnka. Postaw na ogień. Gdy się zagotuje, sól (na 100 g makaronu około 10 g soli). Połóż spaghetti z wachlarzem bez łamania. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Nie zamykaj pokrywy. Zagotuj do stanu al dente (przeczytaj instrukcje dotyczące czasu gotowania). Spróbować. Jeśli skończysz, Wrzuć gotowy makaron do durszlaka. W żadnym wypadku nie spłukuj wodą.
Krok 9:
Przenieś spaghetti na patelnię z sosem. Wymieszać. Rozłóż makaron na talerzach. Posyp listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki. Podawaj danie na gorąco. Smacznego!
gotowy makaron przed podaniem można posypać drobno startym parmezanem lub innym pysznym twardym serem. Danie jest samowystarczalne i nie wymaga dodatku, ale w razie potrzeby można je podawać jako dodatek do mięsa.
oprócz spaghetti możesz użyć dowolnego makaronu. Na przykład rogi, spirale, motyle, Penne, farfalle.
jeśli lubisz, pokrój cebulę lub niebieską cebulę w półpierścienie lub małe kwadraty. Podsmaż, a następnie dodaj pokrojone pomidory.
pomidory można zastąpić pomidorami we własnym soku.
z dodatkowych przypraw odpowiednie są oregano, gałka muszkatołowa (szczypta), włoskie zioła (około 1 herbaty. l.).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g