klasyczny omlet na parze

bardzo smaczne i pożywne śniadanie dla dorosłych i dzieci! Każdy poranek w naszej rodzinie zaczyna się od śniadania. Dzieci uwielbiają omlet gotowany na parze według tego przepisu. Spróbuj I ty przygotować to łatwe i zdrowe danie!
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 7 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 25 % 3 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Rozbij jajko i ostrożnie oddziel białko od żółtka.
aby białko było dobrze ubite, naczynia muszą być czyste i suche. Mikserem, najpierw z małą prędkością, a następnie, zwiększając obroty, ubij białko drobną solą.
2. Wlej mleko cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie.
3. Posmaruj formę masłem i wlej mieszaninę jajek. Wkładamy do podwójnego kotła na 10-15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy