łosoś na parze

ryba gotowana na parze to świetne rozwiązanie! Łosoś gotowany na parze jest najdelikatniejszy w porównaniu z innymi metodami gotowania. Możesz gotować na parze nie tylko w podwójnym bojlerze, ale także w powolnej kuchence, a także na sitku zainstalowanym nad wrzącą wodą, możesz wybrać najwygodniejszą i najbardziej odpowiednią metodę.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 8 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 8 % 1 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Ryby myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na porcje.

2. Lekko posolić, posypać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posypać skórką z cytryny. Pozostaw na 5-7 minut.

3. Wlej wodę do miski multicookera, włóż do niej gałązkę rozmarynu.

4. Instalujemy sitko do pary na misce, umieszczamy na nim przygotowane kawałki łososia.

5. Wybierz tryb "para", gotuj przez 10-15 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy