skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kaszę gryczaną na parze? Dobrze spłucz kaszę gryczaną, lepiej to zrobić pod bieżącą wodą przez durszlak, usuń zanieczyszczenia i czarne ziarna.
Spłukaną i lekko wysuszoną kaszę gryczaną przełożyć do miski do gotowania na parze (w razie potrzeby można użyć garnka do gotowania na parze multicookera i ugotować w nim zgodnie z instrukcjami dołączonymi do urządzenia lub rondla do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej, jeśli masz taki model kuchenki mikrofalowej). Dodaj sól do kaszy do smaku i zalej wodą, aby przykryła kaszę o kilka centymetrów wyżej, w tym przypadku owsianka okaże się płynna, ale dobrze nawilżona i lepka, świetna opcja dla mlecznej i słodkiej owsianki. Ale jeśli chcesz, aby kasza gryczana była krucha i bardziej sucha, co jest dobre do dekoracji, to wodę i zboża należy przyjmować w stosunku jeden do jednego. Jeśli parowiec jest wielopoziomowy, zainstaluj miskę na najniższym poziomie. Zamknij garnek do gotowania na parze pokrywką i włącz minutnik. Gotuj kaszę gryczaną w podwójnym bojlerze przez około 30 minut. Ten czas wystarczy, aby owsianka dobrze się ugotowała, kasza gryczana jest szybko gotowana w podwójnym bojlerze. Następnie otwórz podwójny bojler, sprawdź, czy wilgoć wyparowała, dodaj olej, wymieszaj, możesz trochę posolić, jeśli wydaje się, że nie ma wystarczającej ilości soli i pozostaw owsiankę na kolejne 15-20 minut pod pokrywką. Gdy owsianka stanie się krucha, podawaj ją na stole jako niezależne danie w postaci owsianki lub przystawki do dania mięsnego lub rybnego.
smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g