kasza gryczana na parze

zdrowa, smaczna i krucha kasza gryczana na parze! Niektórzy mówią, że w ogóle nie lubią kaszy gryczanej. Ale głównym tego powodem nie jest umiejętność prawidłowego i smacznego gotowania gryki. I jak możesz zrezygnować z tego zdrowego zboża, które jest bogate w żelazo i wiele innych witamin i pierwiastków śladowych. Ponadto jest to pyszny dodatek lub nabiał lub słodka owsianka, a ponadto zapiekanki, wypieki i wiele więcej są przygotowywane z kaszy gryczanej. Ale podstawą wszystkich tych potraw jest odpowiednio ugotowana kasza gryczana. Na parze zawsze okazuje się sukcesem, nie jest suchy, kruchy i nigdy na pewno się nie spali.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 72 % 26 g
161 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 6 h

jak zrobić kaszę gryczaną na parze? Dobrze spłucz kaszę gryczaną, lepiej to zrobić pod bieżącą wodą przez durszlak, usuń zanieczyszczenia i czarne ziarna.
Spłukaną i lekko wysuszoną kaszę gryczaną przełożyć do miski do gotowania na parze (w razie potrzeby można użyć garnka do gotowania na parze multicookera i ugotować w nim zgodnie z instrukcjami dołączonymi do urządzenia lub rondla do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej, jeśli masz taki model kuchenki mikrofalowej). Dodaj sól do kaszy do smaku i zalej wodą, aby przykryła kaszę o kilka centymetrów wyżej, w tym przypadku owsianka okaże się płynna, ale dobrze nawilżona i lepka, świetna opcja dla mlecznej i słodkiej owsianki. Ale jeśli chcesz, aby kasza gryczana była krucha i bardziej sucha, co jest dobre do dekoracji, to wodę i zboża należy przyjmować w stosunku jeden do jednego. Jeśli parowiec jest wielopoziomowy, zainstaluj miskę na najniższym poziomie. Zamknij garnek do gotowania na parze pokrywką i włącz minutnik. Gotuj kaszę gryczaną w podwójnym bojlerze przez około 30 minut. Ten czas wystarczy, aby owsianka dobrze się ugotowała, kasza gryczana jest szybko gotowana w podwójnym bojlerze. Następnie otwórz podwójny bojler, sprawdź, czy wilgoć wyparowała, dodaj olej, wymieszaj, możesz trochę posolić, jeśli wydaje się, że nie ma wystarczającej ilości soli i pozostaw owsiankę na kolejne 15-20 minut pod pokrywką. Gdy owsianka stanie się krucha, podawaj ją na stole jako niezależne danie w postaci owsianki lub przystawki do dania mięsnego lub rybnego.
smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy