pstrąg na parze

Przygotuj pyszne i zdrowe danie! Nawet jeśli nie ma podwójnego kotła! Pstrąg gotowany na parze to wspaniałe danie dla całej rodziny, które jest zarówno smaczne, jak i zdrowe. Sos doskonale podkreśla smak ryby. Sól nie jest potrzebna, ponieważ sos sojowy jest już słony, ale w razie potrzeby można go dodać. Możesz gotować taką rybę w podwójnym bojlerze (Multicooker), ale w proponowanej wersji jest ona częściowo gotowana w sosie, co poprawia smak gotowej ryby. W sumie uzyskuje się dwie duże porcje lub cztery mniejsze. W drugim przypadku pokrój rybę na pół i początkowo podziel grzyby na cztery części.
AnkdashAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 24 % 5 g
93 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Najpierw przygotuj nasiona sezamu. Aby to zrobić, dobrze podgrzej patelnię i bez dodawania oleju wlej na nią nasiona sezamu. Mieszając, trzymamy je na patelni, aż staną się złote i bardzo pachnące. Usuwamy sezam z patelni i odkładamy je na bok.

2. Przygotowujemy pozostałe składniki:

- patroszymy pstrąga i myjemy, osuszamy trochę ręcznikami papierowymi,

- obierz imbir i pokrój w cienkie plasterki, a następnie pokrój w cienkie paski,

- obieramy czosnek i kroimy w paski,

- usuń cienką warstwę skórki z pomarańczy w paski, a następnie obierz ją i wyciśnij sok,

- mój, podziel na dwie (cztery, jeśli planowane są cztery porcje) części i połóż grzyby na ręczniku papierowym,

- zielona cebula, wcześniej umyta i wysuszona, pokrojona w pierścienie.

3. Wlej sos sojowy do małego rondla. Następnie dodaj imbir i czosnek, wlej olej sezamowy i sok pomarańczowy, miód. Tam kładziemy paski skórki pomarańczowej. Stawiamy rondel na średnim ogniu i podgrzewamy zawartość, doprowadzając prawie do wrzenia(ale tak, aby mieszanina się nie zagotowała, para zaczęła rosnąć). Zdejmij patelnię z ognia.

4. Bierzemy patelnię o wystarczającej wielkości, aby ryba zmieściła się w niej w całości wraz z głową i ogonem (jednak głowę i ogon można odciąć - w razie potrzeby). Wlej około 5 cm wody. Na dole kładziemy odwrócony talerz, kładziemy na nim kolejny talerz nie do góry nogami. Woda może być potrzebna mniej - nie powinna sięgać górnej płyty, aby woda nie wlewała się do niej podczas gotowania.

5. Rybę kładziemy na górnym talerzu, podlewamy kilkoma łyżkami sosu i szczelnie zamykamy patelnię pokrywką. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy rybę na parze przez 7 minut, po czym otwieramy, odwracamy na drugą stronę, kładziemy grzyby na środku każdej ryby, ponownie podlewamy sosem, zamykamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 7 minut.

6. Gotową rybę kładziemy na porcjowanych talerzach, kładziemy grzyby na wierzchu, polewamy sosem (tak, aby kawałki imbiru i skórki pomarańczowej również spadły), posypujemy posiekaną zieloną cebulą i smażonym sezamem na wierzchu.

podajemy do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy