skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj nasiona sezamu. Aby to zrobić, dobrze podgrzej patelnię i bez dodawania oleju wlej na nią nasiona sezamu. Mieszając, trzymamy je na patelni, aż staną się złote i bardzo pachnące. Usuwamy sezam z patelni i odkładamy je na bok.
2. Przygotowujemy pozostałe składniki:
- patroszymy pstrąga i myjemy, osuszamy trochę ręcznikami papierowymi,
- obierz imbir i pokrój w cienkie plasterki, a następnie pokrój w cienkie paski,
- obieramy czosnek i kroimy w paski,
- usuń cienką warstwę skórki z pomarańczy w paski, a następnie obierz ją i wyciśnij sok,
- mój, podziel na dwie (cztery, jeśli planowane są cztery porcje) części i połóż grzyby na ręczniku papierowym,
- zielona cebula, wcześniej umyta i wysuszona, pokrojona w pierścienie.
3. Wlej sos sojowy do małego rondla. Następnie dodaj imbir i czosnek, wlej olej sezamowy i sok pomarańczowy, miód. Tam kładziemy paski skórki pomarańczowej. Stawiamy rondel na średnim ogniu i podgrzewamy zawartość, doprowadzając prawie do wrzenia(ale tak, aby mieszanina się nie zagotowała, para zaczęła rosnąć). Zdejmij patelnię z ognia.
4. Bierzemy patelnię o wystarczającej wielkości, aby ryba zmieściła się w niej w całości wraz z głową i ogonem (jednak głowę i ogon można odciąć - w razie potrzeby). Wlej około 5 cm wody. Na dole kładziemy odwrócony talerz, kładziemy na nim kolejny talerz nie do góry nogami. Woda może być potrzebna mniej - nie powinna sięgać górnej płyty, aby woda nie wlewała się do niej podczas gotowania.
5. Rybę kładziemy na górnym talerzu, podlewamy kilkoma łyżkami sosu i szczelnie zamykamy patelnię pokrywką. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy rybę na parze przez 7 minut, po czym otwieramy, odwracamy na drugą stronę, kładziemy grzyby na środku każdej ryby, ponownie podlewamy sosem, zamykamy pokrywką i gotujemy przez kolejne 7 minut.
6. Gotową rybę kładziemy na porcjowanych talerzach, kładziemy grzyby na wierzchu, polewamy sosem (tak, aby kawałki imbiru i skórki pomarańczowej również spadły), posypujemy posiekaną zieloną cebulą i smażonym sezamem na wierzchu.
podajemy do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g