soczyste kotlety z kurczaka na parze bez podwójnego kotła

dietetyczne kotlety z mielonego kurczaka na parze. Te aromatyczne, soczyste kotlety z kurczaka gotowane na parze są gotowane bez podwójnego kotła, w stary sposób babci. To znaczy za pomocą zwykłej patelni i durszlaka. Okazuje się, że nie są gorsze niż zwykłe kotlety parowe z mielonego kurczaka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 21 % 5 g
132 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste kotlety z kurczaka na parze bez podwójnego kotła? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: mielonego kurczaka z fileta z kurczaka (możesz wziąć filet z kurczaka i przejść przez maszynę do mięsa lub przebić w blenderze); słodko-kwaśne jabłko; kasza manna; mielona papryka; sól. Ziele angielskie do aromatyzowania pary.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz jabłko i zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mielonego kurczaka dodaj starte jabłko, kaszę mannę, szczyptę papryki i sól. Wszystko dokładnie zagnieść.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij patelnię jedną trzecią lub nieco więcej wody, ale pojemnik z kotletami nie powinien dotykać wody. Dodaj ziele angielskie i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda się zagotuje, mokrymi rękami uformuj te same średniej wielkości placki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść paszteciki w durszlaku. Im większa średnica durszlaka, tym więcej kotletów się w nim zmieści. Posyp kotlety mieloną papryką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść pojemnik z kotletami na garnku z wrzącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj. Gotuj kotlety przez około 30 minut. Upewnij się, że na patelni zawsze jest woda. Odparowuje wystarczająco szybko. W razie potrzeby dodaj kolejną szklankę wody. Jeśli kotlety nie są gotowe, czas gotowania można wydłużyć o kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kotlety z kurczaka gotowane na parze są gotowe. Możesz ponownie posypać je mieloną papryką. Smacznego!

Zwykle do kotletów dodaje się cebulę startą na drobnej tarce do stanu puree. Czasami cebula i jabłko. Ich wodnista konsystencja zapewnia pasztecikom soczystość. Dodałem tylko jabłko bez cebuli, więc wziąłem większy owoc.
bardzo ważne jest, aby sam smak jabłka ci się podobał. Jeśli jabłko jest bez smaku, może to wpłynąć na same kotlety.
miękkość, soczystość i szybkość gotowania zapewniają młodość mięsa. Im starszy kurczak, tym twardsze będzie gotowe danie.
mielona pierś jest częściej sucha, ale dietetyczna.
dla soczystości lepiej jest łączyć kawałki z różnych części kurczaka: mięso z podudzi z piersią lub filetem z uda.
nie zaleca się przekręcania skórki do mięsa mielonego, ponieważ dodaje ona mieszaniny tłuszczu i szkodzi ciału.

do mielonego kurczaka można dodać ulubione przyprawy do kurczaka, a także świeży posiekany czosnek i zioła (koperek, pietruszka). Można je zastąpić suchym czosnkiem w proszku i suchymi ziołami.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy