skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste kotlety z kurczaka na parze bez podwójnego kotła? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: mielonego kurczaka z fileta z kurczaka (możesz wziąć filet z kurczaka i przejść przez maszynę do mięsa lub przebić w blenderze); słodko-kwaśne jabłko; kasza manna; mielona papryka; sól. Ziele angielskie do aromatyzowania pary.
Krok 2:
Obierz jabłko i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 3:
Do mielonego kurczaka dodaj starte jabłko, kaszę mannę, szczyptę papryki i sól. Wszystko dokładnie zagnieść.
Krok 4:
Napełnij patelnię jedną trzecią lub nieco więcej wody, ale pojemnik z kotletami nie powinien dotykać wody. Dodaj ziele angielskie i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu.
Krok 5:
Gdy woda się zagotuje, mokrymi rękami uformuj te same średniej wielkości placki.
Krok 6:
Umieść paszteciki w durszlaku. Im większa średnica durszlaka, tym więcej kotletów się w nim zmieści. Posyp kotlety mieloną papryką.
Krok 7:
Umieść pojemnik z kotletami na garnku z wrzącą wodą.
Krok 8:
Przykryj. Gotuj kotlety przez około 30 minut. Upewnij się, że na patelni zawsze jest woda. Odparowuje wystarczająco szybko. W razie potrzeby dodaj kolejną szklankę wody. Jeśli kotlety nie są gotowe, czas gotowania można wydłużyć o kolejne 10 minut.
Krok 9:
Kotlety z kurczaka gotowane na parze są gotowe. Możesz ponownie posypać je mieloną papryką. Smacznego!
Zwykle do kotletów dodaje się cebulę startą na drobnej tarce do stanu puree. Czasami cebula i jabłko. Ich wodnista konsystencja zapewnia pasztecikom soczystość. Dodałem tylko jabłko bez cebuli, więc wziąłem większy owoc.
bardzo ważne jest, aby sam smak jabłka ci się podobał. Jeśli jabłko jest bez smaku, może to wpłynąć na same kotlety.
miękkość, soczystość i szybkość gotowania zapewniają młodość mięsa. Im starszy kurczak, tym twardsze będzie gotowe danie.
mielona pierś jest częściej sucha, ale dietetyczna.
dla soczystości lepiej jest łączyć kawałki z różnych części kurczaka: mięso z podudzi z piersią lub filetem z uda.
nie zaleca się przekręcania skórki do mięsa mielonego, ponieważ dodaje ona mieszaniny tłuszczu i szkodzi ciału.
do mielonego kurczaka można dodać ulubione przyprawy do kurczaka, a także świeży posiekany czosnek i zioła (koperek, pietruszka). Można je zastąpić suchym czosnkiem w proszku i suchymi ziołami.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g