gotowane na parze piersi z kurczaka w powolnej kuchence

dietetyczne, lekkie, odchudzające, na obiad i przekąskę! Gotowane na parze piersi z kurczaka w powolnej kuchence są miękkie i soczyste. Są odpowiednie dla osób na diecie, ponieważ nie zawierają nadmiaru tłuszczu. Piersi można podawać jako danie główne, a także do sałatek i kanapek.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić piersi z kurczaka na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Lepiej weź schłodzonego kurczaka — okaże się bardziej soczysty. Wstępnie rozmrozić zamrożone. Mam pierś na kości, ale możesz ugotować filet w ten sposób. Razem z piersią ugotowałam warzywa-ziemniaki, marchewkę i brokuły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim dokładnie umyj pierś z kurczaka, natrzyj solą, przyprawami i pozostaw na jedną do dwóch godzin w lodówce. Możesz samodzielnie przygotować przyprawę do kurczaka, mieszając mieszankę papryki, curry, czosnek w proszku i dowolne inne ulubione przyprawy. Nawiasem mówiąc, nie usunąłem skóry z piersi — zachowa sok w środku. Warzywa (jeśli będziesz z nimi również gotować) umyć i obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do miski wolnowaru, około 1/3 jej wysokości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ustaw kosz do gotowania na parze, włóż do niego kurczaka. Rozłóż obrane warzywa na brzegach. Ustaw tryb na multicookerze odpowiedni do gotowania na parze, u mnie nazywa się "para", możesz go nazwać inaczej. Ustaw czas na 40 minut. Jeśli gotujesz warzywa razem z piersią, wyjmij je po 20 minutach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po sygnale gotowości otwórz Wolnowar, wyjmij kurczaka z warzywami. Zdejmij skórę z gotowej piersi z kurczaka, nie jest już potrzebna. Podawaj ze świeżymi, gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Smacznego!

w niektórych powolnych kuchenkach kosze są dość płytkie, a cała pierś z kurczaka nie pasuje. W takim przypadku pokrój pierś na 2 części lub ugotuj filety z piersi na parze, w takim przypadku lepiej owinąć je folią.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy