skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piersi z kurczaka na parze w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Lepiej weź schłodzonego kurczaka — okaże się bardziej soczysty. Wstępnie rozmrozić zamrożone. Mam pierś na kości, ale możesz ugotować filet w ten sposób. Razem z piersią ugotowałam warzywa-ziemniaki, marchewkę i brokuły.
Krok 2:
Przede wszystkim dokładnie umyj pierś z kurczaka, natrzyj solą, przyprawami i pozostaw na jedną do dwóch godzin w lodówce. Możesz samodzielnie przygotować przyprawę do kurczaka, mieszając mieszankę papryki, curry, czosnek w proszku i dowolne inne ulubione przyprawy. Nawiasem mówiąc, nie usunąłem skóry z piersi — zachowa sok w środku. Warzywa (jeśli będziesz z nimi również gotować) umyć i obrać.
Krok 3:
Wlej wodę do miski wolnowaru, około 1/3 jej wysokości.
Krok 4:
Ustaw kosz do gotowania na parze, włóż do niego kurczaka. Rozłóż obrane warzywa na brzegach. Ustaw tryb na multicookerze odpowiedni do gotowania na parze, u mnie nazywa się "para", możesz go nazwać inaczej. Ustaw czas na 40 minut. Jeśli gotujesz warzywa razem z piersią, wyjmij je po 20 minutach.
Krok 5:
Po sygnale gotowości otwórz Wolnowar, wyjmij kurczaka z warzywami. Zdejmij skórę z gotowej piersi z kurczaka, nie jest już potrzebna. Podawaj ze świeżymi, gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Smacznego!
w niektórych powolnych kuchenkach kosze są dość płytkie, a cała pierś z kurczaka nie pasuje. W takim przypadku pokrój pierś na 2 części lub ugotuj filety z piersi na parze, w takim przypadku lepiej owinąć je folią.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g