wątroba na parze

bardzo zdrowe i apetyczne danie. Dobre dla figury! Pyszne! Dla tych, którzy uwielbiają wątrobę, dedykowana)) moja ulubiona opcja gotowania wątroby. Generalnie wolę gotować na parze-zdrowe i smaczne. Zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki, i ogólnie dla radosnego nastroju. Taką wątrobę można włączyć do menu dla dzieci, tylko w tym przypadku nie trzeba dodawać przypraw. Możesz gotować wątrobę zarówno w powolnej kuchence, jak i podwójnym bojlerze.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 24 % 5 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Moczyć wątrobę w mleku przez 2 godziny. Jeśli nie masz czasu, ten krok można pominąć, ale jak dla mnie namoczona wątroba staje się bardziej miękka, soczysta, delikatniejsza.

2. Dobrze spłucz wątrobę, jeśli jest dostępna, Usuń filmy, żyły, kanały. Pokrój wątrobę na małe kawałki.

3. Umyj marchewki, po czym należy je obrać i zetrzeć na grubej tarce.

4. Obierz cebulę, umyj ją, drobno posiekaj.

5. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i smaż na złoty kolor.

6. Dodaj marchewki do cebuli. Smaż warzywa razem przez 10 minut.

7. Posolić wątrobę, przyprawić. Połóż smażone warzywa na wątrobie. Dobrze wszystko wymieszaj.

8. Wlej wodę do miski multicookera (patrz instrukcja urządzenia). Weź formę, która zmieści się w podwójnym bojlerze (powolna kuchenka). Może to być specjalny kształt lub po prostu żaroodporny, szklany, plastikowy, porcelanowy. Włóż do niej wątrobę z warzywami. Umieść formę wewnątrz podwójnego kotła.

9. Ustaw tryb "parowiec" na 40 minut. Gotuj wątrobę na parze przez określony czas. Pamiętaj, że czas gotowania zależy od cech twojej techniki i może się różnić w górę lub w dół. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence.

podawaj gotową wątrobę z ulubionymi dodatkami, uważam, że najlepiej komponuje się z ryżem. Przed podaniem danie pięknie udekoruj świeżymi ziołami. Spróbuj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy