skład / składniki
metoda gotowania
1. Moczyć wątrobę w mleku przez 2 godziny. Jeśli nie masz czasu, ten krok można pominąć, ale jak dla mnie namoczona wątroba staje się bardziej miękka, soczysta, delikatniejsza.
2. Dobrze spłucz wątrobę, jeśli jest dostępna, Usuń filmy, żyły, kanały. Pokrój wątrobę na małe kawałki.
3. Umyj marchewki, po czym należy je obrać i zetrzeć na grubej tarce.
4. Obierz cebulę, umyj ją, drobno posiekaj.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i smaż na złoty kolor.
6. Dodaj marchewki do cebuli. Smaż warzywa razem przez 10 minut.
7. Posolić wątrobę, przyprawić. Połóż smażone warzywa na wątrobie. Dobrze wszystko wymieszaj.
8. Wlej wodę do miski multicookera (patrz instrukcja urządzenia). Weź formę, która zmieści się w podwójnym bojlerze (powolna kuchenka). Może to być specjalny kształt lub po prostu żaroodporny, szklany, plastikowy, porcelanowy. Włóż do niej wątrobę z warzywami. Umieść formę wewnątrz podwójnego kotła.
9. Ustaw tryb "parowiec" na 40 minut. Gotuj wątrobę na parze przez określony czas. Pamiętaj, że czas gotowania zależy od cech twojej techniki i może się różnić w górę lub w dół. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence.
podawaj gotową wątrobę z ulubionymi dodatkami, uważam, że najlepiej komponuje się z ryżem. Przed podaniem danie pięknie udekoruj świeżymi ziołami. Spróbuj! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g