ryba rzeczna w powolnej kuchence z cytrynami gotowanymi na parze

idealne danie dla wielbicieli dobrego odżywiania! W końcu bez gotowania – bez smażenia-przydatne i smaczne, satysfakcjonujące i soczyste. Jest to całkowicie świąteczne danie, które nasyci dom w poście i gości. Twój dom będzie zadowolony, jeśli dodasz do ryby warzywa gotowane na parze, gotowane ziemniaki lub w postaci tłuczonych ziemniaków lub świeżych warzyw. Możesz pić czerwone lub białe wino.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 15 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tuszę rybną należy umyć, wypatroszyć, odciąć płetwy, głowę, ogon, oczyścić łuski (jeśli tak jest). Oddziel filet lub pokrój na porcje. Niech się położy i wyschnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie musisz przygotować wszystko, co sprawi, że ryba będzie smaczniejsza na parze. Na przykład cytryna. Sprawi, że smak będzie bardziej pikantny i usunie zapach błota. Krótko mówiąc, kroimy na cienkie pół-kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz każdy kawałek ryby jest lekko solony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I na chwilę pokryj plasterki cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A teraz-tankowanie. Posiekaj obrany i umyty czosnek tak bardzo, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej do małej miski. I najpierw wlej tutaj posiekany czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A następnie dodaj włoskie (możesz prowansalskie) zioła, ostrą mieloną paprykę i sok z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pokryciu każdego kawałka ryby właśnie przygotowaną aromatyczną mieszanką. Wlej wodę do miski multicookera (zgodnie z instrukcją). Ustawimy pojemnik do gotowania na parze i po włożeniu do niego ryb i warzyw posyp je ziołami, przykryj pokrywką i ustaw tryb "Gotowanie na parze". Z reguły ryby i cienko pokrojone warzywa są gotowe w ciągu 25-30 minut.

i więcej porad

możesz wziąć dowolną rybę – zarówno białą, jak i czerwoną.

ryby są gotowane na parze i w całości, jeśli nie są duże, zarówno w postaci filetów, jak i kawałków, jak w naszym przypadku.

nie możesz posmarować ryby olejem – zmniejszy to kalorie, ale ryba nie będzie tak soczysta.

dressing do marynaty można dostosować do własnych upodobań, zmieniając składniki.
cytryny, która została pokryta rybą, nie można usunąć, ale smak ryby doda goryczy.

chcesz przystawkę na parze? Do pojemnika z rybą wkładamy dowolne warzywa, które smakują.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Bersh - 83   kcal/100g
  • Płoć - 88   kcal/100g
  • Ruff - 88   kcal/100g
  • Gustera - 97   kcal/100g
  • Lin - 40   kcal/100g
  • Kleń - 127   kcal/100g
  • Jaz - 81   kcal/100g
  • ASP - 98   kcal/100g
  • Czechoń - 88   kcal/100g
  • Czerwonopłetwy - 100   kcal/100g
  • Golec - 135   kcal/100g

Podobne przepisy