makrela gotowana na parze w powolnej kuchence

pyszne i bardzo delikatne danie dla całej rodziny. Mięso makreli jest hipoalergiczne i bardzo zdrowe. Makrela jest szczególnie polecana do żywienia dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zawiera prawie całą tabelę minerałów. A gotowane na parze staje się również dietetyczne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
94 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę gotowaną na parze w powolnej kuchence? Przed rozpoczęciem gotowania weź wszystkie niezbędne składniki. Jeśli masz makrelę z zamrażarki, daj jej czas na samodzielne rozmrożenie w temperaturze pokojowej. Nie próbuj rozmrażać go w gorącej wodzie. Najlepiej wyjąć go z zamrażarki wieczorem. W nocy będzie miała czas na całkowite rozmrożenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rozmrożonej rybie odetnij głowę i ogon, a po nacięciu brzucha usuń wszystkie wnętrzności. Następnie dobrze spłucz oczyszczoną rybę pod bieżącą wodą i lekko osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wody z ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój makrelę na 4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skrop wszystkie kawałki sokiem z cytryny i posyp solą i przyprawami rybnymi. Pozostaw do leżenia, marynuj przez 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed ugotowaniem ryby weź miskę wolnowaru i wlej do niej wodę. Dodaj liść laurowy, sól i odrobinę przyprawy. Możesz użyć pieprzu jako przyprawy. Nada gotowej rybie przyjemny aromat.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż kawałki ryby do miski do gotowania na parze. Taka miska jest dołączona do każdej powolnej kuchenki. Umieść miskę rybną w misce wolnowaru i zamknij pokrywkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz tryb "Gotowanie na parze" przez 35 minut. W tym trybie woda w misce będzie aktywnie gotować, tworząc w ten sposób duże ilości pary. Pod wpływem tej pary ryba będzie gotowana. Po określonym czasie Multicooker powiadomi Cię o gotowości, wydając sygnał dźwiękowy. Podczas otwierania pokrywy należy zachować ostrożność. Nie poparz się dużą ilością pary.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj. Taka ryba jest bardzo smaczna, jeśli podasz do niej świeże warzywa. Ale możesz go uzupełnić przystawką z tłuczonych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Smacznego!

makrele można gotować w powolnej kuchence na różne sposoby. Oprócz gotowania na parze można go po prostu upiec, ugasić lub ugotować w folii.

śledź świeżość kupowanych ryb. Nie powinien mieć obcych zapachów.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy