skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makrelę gotowaną na parze w powolnej kuchence? Przed rozpoczęciem gotowania weź wszystkie niezbędne składniki. Jeśli masz makrelę z zamrażarki, daj jej czas na samodzielne rozmrożenie w temperaturze pokojowej. Nie próbuj rozmrażać go w gorącej wodzie. Najlepiej wyjąć go z zamrażarki wieczorem. W nocy będzie miała czas na całkowite rozmrożenie.
Krok 2:
W rozmrożonej rybie odetnij głowę i ogon, a po nacięciu brzucha usuń wszystkie wnętrzności. Następnie dobrze spłucz oczyszczoną rybę pod bieżącą wodą i lekko osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wody z ryby.
Krok 3:
Pokrój makrelę na 4 części.
Krok 4:
Skrop wszystkie kawałki sokiem z cytryny i posyp solą i przyprawami rybnymi. Pozostaw do leżenia, marynuj przez 10-15 minut.
Krok 5:
Przed ugotowaniem ryby weź miskę wolnowaru i wlej do niej wodę. Dodaj liść laurowy, sól i odrobinę przyprawy. Możesz użyć pieprzu jako przyprawy. Nada gotowej rybie przyjemny aromat.
Krok 6:
Następnie włóż kawałki ryby do miski do gotowania na parze. Taka miska jest dołączona do każdej powolnej kuchenki. Umieść miskę rybną w misce wolnowaru i zamknij pokrywkę.
Krok 7:
Włącz tryb "Gotowanie na parze" przez 35 minut. W tym trybie woda w misce będzie aktywnie gotować, tworząc w ten sposób duże ilości pary. Pod wpływem tej pary ryba będzie gotowana. Po określonym czasie Multicooker powiadomi Cię o gotowości, wydając sygnał dźwiękowy. Podczas otwierania pokrywy należy zachować ostrożność. Nie poparz się dużą ilością pary.
Krok 8:
Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj. Taka ryba jest bardzo smaczna, jeśli podasz do niej świeże warzywa. Ale możesz go uzupełnić przystawką z tłuczonych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Smacznego!
makrele można gotować w powolnej kuchence na różne sposoby. Oprócz gotowania na parze można go po prostu upiec, ugasić lub ugotować w folii.
śledź świeżość kupowanych ryb. Nie powinien mieć obcych zapachów.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g