serniki na parze

o każdej porze dnia - świetny deser i samodzielne danie! Bardzo prosty i prawie dietetyczny przepis na serniki na parze. Wersja parowa delikatnych serników może być bezpiecznie włączona nie tylko do diety, ale także do menu dla dzieci (tylko ilość cukru powinna być krytyczna!). Serniki na parze podajemy z dżemem lub dżemem, skondensowanym mlekiem, śmietaną, miodem i dowolnym pysznym sosem. Popijamy aromatyczną herbatą, ciepłym mlekiem, jogurtem lub kefirem.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 67 % 30 g
209 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki na parze? Jeśli twaróg jest ziarnem, zetrzyj go w dowolny dogodny sposób-widelcem, popychaczem itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 2 łyżeczki do twarogu do miski.cukier. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast dodaj wanilinę i sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz bardzo szybko wymieszaj sypki z twarogiem, wybierając wygodny rodzaj mieszania(aż do miksera). Wbij tutaj jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A także bardzo szybko i dokładnie wymieszaj wszystko, aby uzyskać jednorodną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A teraz stopniowo dodawaj mąkę do tej masy. Po włożeniu jednej łyżki stołowej wymieszaj i dodaj drugą, a następnie połowę, jeśli to konieczne. Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji. Jeśli ciasto można już podzielić na kulki, jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dokładnym wymieszaniu ciasta nabierz kulkę łyżką stołową. Zwiń go w mąkę, którą należy wlać na deskę do krojenia, uformuj najpierw dłońmi, a następnie uformuj – tak, aby serniki wyglądały atrakcyjnie i były tego samego rozmiaru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ruszt do gotowania na parze Multicooker należy nasmarować olejem (może być również roślinny, a jeśli olej nie jest możliwy, możesz posypać ruszt mąką) i włożyć do niego serniki (okazało się, że 7 szt.). Napełnij miskę multicookera wodą (zgodnie z instrukcjami) i ustawiając tryb "Gotowanie na parze", gotuj serniki przez 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Równolegle, podczas gdy serniki gotują, przygotuj sos z czarnej porzeczki – zagotuj jagodę w wodzie z pozostałym cukrem, aby zrobić coś w rodzaju rzadkiego dżemu. Napełnij nim serniki.

i więcej porad

twaróg nie powinien być mokry, a ciasto zbyt rzadkie lub ciasne.

serniki mogą wydawać się nieatrakcyjne Na zewnątrz, ale najważniejsza nie jest forma, ale treść. Więc udekoruj je do podania.

zamiast mąki możesz dodać semolinę do twarogu.

aby serniki stały się jeszcze smaczniejsze, na środku można umieścić jagody lub namoczone suszone owoce, rodzynki itp.

jeśli wydaje ci się, że serniki będą kwaśne, włóż nie 2 łyżeczki., ale 2 łyżki. cukier, ale uważaj, aby twaróg nie wypuścił soku (wtedy będziesz musiał dodać więcej mąki).

jeśli zawartość tłuszczu w twarogu jest dla ciebie ważna, zamień go na beztłuszczowy.

wszystkie procesy przygotowania do gotowania muszą być szybko wykonane!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy