skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki na parze? Jeśli twaróg jest ziarnem, zetrzyj go w dowolny dogodny sposób-widelcem, popychaczem itp.
Krok 2:
Dodaj 2 łyżeczki do twarogu do miski.cukier. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.
Krok 3:
Natychmiast dodaj wanilinę i sól do smaku.
Krok 4:
Teraz bardzo szybko wymieszaj sypki z twarogiem, wybierając wygodny rodzaj mieszania(aż do miksera). Wbij tutaj jajko.
Krok 5:
A także bardzo szybko i dokładnie wymieszaj wszystko, aby uzyskać jednorodną masę.
Krok 6:
A teraz stopniowo dodawaj mąkę do tej masy. Po włożeniu jednej łyżki stołowej wymieszaj i dodaj drugą, a następnie połowę, jeśli to konieczne. Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji. Jeśli ciasto można już podzielić na kulki, jest gotowe.
Krok 7:
Po dokładnym wymieszaniu ciasta nabierz kulkę łyżką stołową. Zwiń go w mąkę, którą należy wlać na deskę do krojenia, uformuj najpierw dłońmi, a następnie uformuj – tak, aby serniki wyglądały atrakcyjnie i były tego samego rozmiaru.
Krok 8:
Ruszt do gotowania na parze Multicooker należy nasmarować olejem (może być również roślinny, a jeśli olej nie jest możliwy, możesz posypać ruszt mąką) i włożyć do niego serniki (okazało się, że 7 szt.). Napełnij miskę multicookera wodą (zgodnie z instrukcjami) i ustawiając tryb "Gotowanie na parze", gotuj serniki przez 25 minut.
Krok 9:
Równolegle, podczas gdy serniki gotują, przygotuj sos z czarnej porzeczki – zagotuj jagodę w wodzie z pozostałym cukrem, aby zrobić coś w rodzaju rzadkiego dżemu. Napełnij nim serniki.
i więcej porad
twaróg nie powinien być mokry, a ciasto zbyt rzadkie lub ciasne.
serniki mogą wydawać się nieatrakcyjne Na zewnątrz, ale najważniejsza nie jest forma, ale treść. Więc udekoruj je do podania.
zamiast mąki możesz dodać semolinę do twarogu.
aby serniki stały się jeszcze smaczniejsze, na środku można umieścić jagody lub namoczone suszone owoce, rodzynki itp.
jeśli wydaje ci się, że serniki będą kwaśne, włóż nie 2 łyżeczki., ale 2 łyżki. cukier, ale uważaj, aby twaróg nie wypuścił soku (wtedy będziesz musiał dodać więcej mąki).
jeśli zawartość tłuszczu w twarogu jest dla ciebie ważna, zamień go na beztłuszczowy.
wszystkie procesy przygotowania do gotowania muszą być szybko wykonane!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g