dietetyczne kotlety z kurczaka na parze

dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i odżywianie. Dietetyczne kotlety z kurczaka na parze to uniwersalny przepis, dzięki któremu możesz gotować dowolne kotlety mięsne. Świetnie nadaje się do posiłków dla dzieci i dietetycznych. Ale najzdrowsze kotlety uzyskuje się oczywiście z piersi kurczaka. Białe mięso z kurczaka jest cennym źródłem białka i jest świetną opcją również dla sportowców stosujących dietę białkową. Do dekoracji wybierz również zdrowe produkty-warzywa lub zboża.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 9 % 2 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty na kotlety. Sam zrobiłem mięso mielone z piersi kurczaka. Gotowe mięso mielone jest bardziej tłuste, kotlety z niego nie okażą się dietetyczne. Weź chleb nie świeży, ale lekko wysuszony, możesz go zastąpić bułką tartą. Umieść przyprawy według własnych upodobań, ograniczyłem się do jednej soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę należy obrać i posiekać, zetrzeć na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój chleb na kawałki i napełnij mlekiem przez pięć minut, od czasu do czasu będziesz musiał go obrócić, aby dobrze się namoczył. Mleko można bezpiecznie zastąpić wodą. Gdy chleb zmięknie wystarczająco, spuść płyn i ugniataj. Skórki lepiej usunąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mięso mielone, cebulę i chleb. Dodaj sól i jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie całkowicie jednorodny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj kulki z mielonego mięsa. Aby mięso mielone nie przylgnęło do rąk, weź miskę zimnej wody, a po każdym kotlecie zwilż ręce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowałem kotlety na parze w powolnej kuchence w trybie gotowania na parze przez 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto te, które mam słodkie kotlety.

aby gotować kotlety na parze, możesz użyć różnych sposobów.
oczywiście przede wszystkim odpowiedni jest parowiec. Jest to bardzo wygodne urządzenie gospodarstwa domowego, szczególnie dla osób, które monitorują swoją dietę lub przestrzegają diety.
szczęśliwi właściciele powolnych kuchenek z funkcją gotowania na parze również z łatwością poradzą sobie z gotowaniem tych kotletów. Jedynym minusem jest to, że okazuje się, że mała porcja, w podwójnym bojlerze możesz zrobić danie dla dużej rodziny.
jeśli nie masz ani podwójnego kotła, ani powolnej kuchenki, skorzystaj z metody, którą przygotowały nasze mamy i babcie. Będzie to wymagało żelaznego durszlaka i patelni. Po prostu ustaw go nad garnkiem z wodą, aby woda nie docierała do dna i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, wkładając jedzenie do durszlaka.
jeśli nie masz żelaznego durszlaka, możesz umieścić kotlety na patelni, zalać wrzącą wodą do połowy i gotować je na małym ogniu przez określony czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy