skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty na kotlety. Sam zrobiłem mięso mielone z piersi kurczaka. Gotowe mięso mielone jest bardziej tłuste, kotlety z niego nie okażą się dietetyczne. Weź chleb nie świeży, ale lekko wysuszony, możesz go zastąpić bułką tartą. Umieść przyprawy według własnych upodobań, ograniczyłem się do jednej soli.
Krok 2:
Cebulę należy obrać i posiekać, zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 3:
Pokrój chleb na kawałki i napełnij mlekiem przez pięć minut, od czasu do czasu będziesz musiał go obrócić, aby dobrze się namoczył. Mleko można bezpiecznie zastąpić wodą. Gdy chleb zmięknie wystarczająco, spuść płyn i ugniataj. Skórki lepiej usunąć.
Krok 4:
Połącz mięso mielone, cebulę i chleb. Dodaj sól i jajko.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj, aż będzie całkowicie jednorodny.
Krok 6:
Uformuj kulki z mielonego mięsa. Aby mięso mielone nie przylgnęło do rąk, weź miskę zimnej wody, a po każdym kotlecie zwilż ręce.
Krok 7:
Gotowałem kotlety na parze w powolnej kuchence w trybie gotowania na parze przez 30 minut.
Krok 8:
Oto te, które mam słodkie kotlety.
aby gotować kotlety na parze, możesz użyć różnych sposobów.
oczywiście przede wszystkim odpowiedni jest parowiec. Jest to bardzo wygodne urządzenie gospodarstwa domowego, szczególnie dla osób, które monitorują swoją dietę lub przestrzegają diety.
szczęśliwi właściciele powolnych kuchenek z funkcją gotowania na parze również z łatwością poradzą sobie z gotowaniem tych kotletów. Jedynym minusem jest to, że okazuje się, że mała porcja, w podwójnym bojlerze możesz zrobić danie dla dużej rodziny.
jeśli nie masz ani podwójnego kotła, ani powolnej kuchenki, skorzystaj z metody, którą przygotowały nasze mamy i babcie. Będzie to wymagało żelaznego durszlaka i patelni. Po prostu ustaw go nad garnkiem z wodą, aby woda nie docierała do dna i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, wkładając jedzenie do durszlaka.
jeśli nie masz żelaznego durszlaka, możesz umieścić kotlety na patelni, zalać wrzącą wodą do połowy i gotować je na małym ogniu przez określony czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g