skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dorsza na parze? Przygotuj jedzenie. Dorsz, jeśli to możliwe, weź świeży, schłodzony. W takich rybach jest znacznie więcej składników odżywczych niż w lodach. Może to być zarówno filet z dorsza, jak i jego stek. Jeśli masz tylko mrożone ryby, pamiętaj, aby je odpowiednio rozmrozić. Natychmiast po zamrażarce umieść zamrożoną rybę w lodówce na 6-8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
W razie potrzeby rozmrozić rybę, dobrze umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój na średniej wielkości kawałki. Dorsz dobrze trzyma swój kształt i nie gotuje się, więc możesz użyć filetów z dorsza bez skóry.
Krok 3:
Z cytryny potrzebujesz tylko soku. Dlatego całkiem możliwe jest użycie gotowego soku z cytryny. Jeśli sam wyciśniesz sok z cytryny, umyj go najpierw bardzo gorącą wodą, a nawet sparz wrzącą wodą — w ten sposób da znacznie więcej soku. Polecam również użycie małego sita, aby pestki cytryny nie dostały się do ryby.
Krok 4:
Przygotuj Wolnowar lub parowiec. Umieść kawałki ryby w naczyniu do gotowania na parze.
Krok 5:
Dodaj trochę soli. W razie potrzeby możesz dodać inne ulubione zioła lub przyprawy. Zioła prowansalskie, tymianek lub rozmaryn są tutaj idealne. A komuś wystarczy zwykły mielony pieprz.
Krok 6:
Wlej wodę do miski wolnowaru lub podwójnego kotła. Możesz dodać do niego liść laurowy lub groszek ziela angielskiego dla smaku. A latem wystarczy świeży koperek lub bazylia. Wszystko, co dodasz do wody, w końcu doda smaku gotowemu daniu.
Krok 7:
Umieść pojemnik z rybą na misce z wodą. Ustaw tryb gotowania na parze na powolnej kuchence,ustaw czas na 15 minut. Wystarczy, aby ryba była w pełni ugotowana.
Krok 8:
Podawaj dorsza ze świeżymi ziołami i warzywami sezonowymi. Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Szybkowary są różne: elektryczne, wolnowary-szybkowary i modele do kuchenek gazowych. Każda technika ma swoje własne cechy, a nawet te same modele tego samego producenta mogą różnić się parametrami ogrzewania itp.. Dlatego dokładnie przestudiuj instrukcje dotyczące urządzenia, a następnie w praktyce spróbuj najpierw przygotować znane potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki i smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g