dorsz na parze

delikatny, soczysty, lekki, zdrowy, dla całej rodziny! Dorsz na parze to danie, które jest odpowiednie dla zwolenników zdrowej diety, osób na diecie i po prostu tych, którzy lubią jeść smacznie i zdrowo. Ryba jest bardzo aromatyczna i apetyczna!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 88 % 14 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 6 % 1 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dorsza na parze? Przygotuj jedzenie. Dorsz, jeśli to możliwe, weź świeży, schłodzony. W takich rybach jest znacznie więcej składników odżywczych niż w lodach. Może to być zarówno filet z dorsza, jak i jego stek. Jeśli masz tylko mrożone ryby, pamiętaj, aby je odpowiednio rozmrozić. Natychmiast po zamrażarce umieść zamrożoną rybę w lodówce na 6-8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby rozmrozić rybę, dobrze umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój na średniej wielkości kawałki. Dorsz dobrze trzyma swój kształt i nie gotuje się, więc możesz użyć filetów z dorsza bez skóry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z cytryny potrzebujesz tylko soku. Dlatego całkiem możliwe jest użycie gotowego soku z cytryny. Jeśli sam wyciśniesz sok z cytryny, umyj go najpierw bardzo gorącą wodą, a nawet sparz wrzącą wodą — w ten sposób da znacznie więcej soku. Polecam również użycie małego sita, aby pestki cytryny nie dostały się do ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj Wolnowar lub parowiec. Umieść kawałki ryby w naczyniu do gotowania na parze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę soli. W razie potrzeby możesz dodać inne ulubione zioła lub przyprawy. Zioła prowansalskie, tymianek lub rozmaryn są tutaj idealne. A komuś wystarczy zwykły mielony pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do miski wolnowaru lub podwójnego kotła. Możesz dodać do niego liść laurowy lub groszek ziela angielskiego dla smaku. A latem wystarczy świeży koperek lub bazylia. Wszystko, co dodasz do wody, w końcu doda smaku gotowemu daniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść pojemnik z rybą na misce z wodą. Ustaw tryb gotowania na parze na powolnej kuchence,ustaw czas na 15 minut. Wystarczy, aby ryba była w pełni ugotowana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj dorsza ze świeżymi ziołami i warzywami sezonowymi. Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Szybkowary są różne: elektryczne, wolnowary-szybkowary i modele do kuchenek gazowych. Każda technika ma swoje własne cechy, a nawet te same modele tego samego producenta mogą różnić się parametrami ogrzewania itp.. Dlatego dokładnie przestudiuj instrukcje dotyczące urządzenia, a następnie w praktyce spróbuj najpierw przygotować znane potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki i smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy