klopsiki gotowane na parze w powolnej kuchence

obfite, smaczne i bez oleju - gotujemy klopsiki na parze. Dietetyczne klopsiki mięsne gotowane na parze bardzo często pojawiają się w menu dla różnych diet. Takie klopsiki są przygotowywane bardzo szybko, okazują się smaczne i soczyste. A w połączeniu z ulubionym sosem mogą stać się ulubionym daniem na obiad.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 17 % 6 g
256 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na klopsiki na parze w powolnej kuchence. Mięso mielone można użyć dowolnego: z wołowiny, wieprzowiny lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny, z kurczaka lub indyka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, aż będzie do połowy ugotowany. Zajmuje to o połowę mniej czasu. Jeśli musisz gotować ryż przez 15 minut, aby był w połowie ugotowany, musisz gotować przez 7-8 minut. Dlatego przeczytaj instrukcje na opakowaniu! Lepiej jest używać ryżu gotowanego na parze, aby zachował swój kształt podczas gotowania i gotowania na parze. Ryż wrzucić do durszlaka i schłodzić. Powinien okazać się kruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso mielone najlepiej jest wziąć świeże. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, wieczorem rozmrozić je w lodówce. Wyciśnij nadmiar wilgoci. Z powodu nadmiaru płynu w mielonym klopsiku mogą się rozpaść. Dlatego przed zmieszaniem mięsa mielonego z innymi składnikami lepiej sprawdzić je pod kątem nadmiernej wilgotności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na średniej lub grubej tarce. Im drobniej starta marchewka,tym bardziej miękkie będą klopsiki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz zmielić inne warzywa do smaku: pietruszkę, kolendrę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz mięso mielone, ryż, marchewkę, jajko i koperek. Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj małe okrągłe klopsiki z powstałego mięsa mielonego i włóż je do specjalnej miski z otworami na dnie do gotowania na parze. 8 klopsików zmieściło się w mojej misce. Pozostałe 4 klopsiki włożyłem do torby i zamroziłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej 2-3 szklanki wody do głównej miski multicookera. W razie potrzeby dodaj ziele angielskie i liście laurowe, aby przyprawić parę. Zainstaluj grill z klopsikami na górze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj klopsiki na parze przez około 40 minut. W zależności od marki multicookera czas może być nieco dłuższy lub nieco krótszy. Nazwa trybu może się również różnić: & quot; parowiec & quot;, & quot; na parze & quot; itp.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj gotowe klopsiki natychmiast z dowolnym dodatkiem i kwaśną śmietaną. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy