skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na klopsiki na parze w powolnej kuchence. Mięso mielone można użyć dowolnego: z wołowiny, wieprzowiny lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny, z kurczaka lub indyka.
Krok 2:
Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, aż będzie do połowy ugotowany. Zajmuje to o połowę mniej czasu. Jeśli musisz gotować ryż przez 15 minut, aby był w połowie ugotowany, musisz gotować przez 7-8 minut. Dlatego przeczytaj instrukcje na opakowaniu! Lepiej jest używać ryżu gotowanego na parze, aby zachował swój kształt podczas gotowania i gotowania na parze. Ryż wrzucić do durszlaka i schłodzić. Powinien okazać się kruchy.
Krok 3:
Mięso mielone najlepiej jest wziąć świeże. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, wieczorem rozmrozić je w lodówce. Wyciśnij nadmiar wilgoci. Z powodu nadmiaru płynu w mielonym klopsiku mogą się rozpaść. Dlatego przed zmieszaniem mięsa mielonego z innymi składnikami lepiej sprawdzić je pod kątem nadmiernej wilgotności.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na średniej lub grubej tarce. Im drobniej starta marchewka,tym bardziej miękkie będą klopsiki.
Krok 5:
Opłucz koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz zmielić inne warzywa do smaku: pietruszkę, kolendrę.
Krok 6:
W misce połącz mięso mielone, ryż, marchewkę, jajko i koperek. Sól, pieprz.
Krok 7:
Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami.
Krok 8:
Uformuj małe okrągłe klopsiki z powstałego mięsa mielonego i włóż je do specjalnej miski z otworami na dnie do gotowania na parze. 8 klopsików zmieściło się w mojej misce. Pozostałe 4 klopsiki włożyłem do torby i zamroziłem.
Krok 9:
Wlej 2-3 szklanki wody do głównej miski multicookera. W razie potrzeby dodaj ziele angielskie i liście laurowe, aby przyprawić parę. Zainstaluj grill z klopsikami na górze.
Krok 10:
Gotuj klopsiki na parze przez około 40 minut. W zależności od marki multicookera czas może być nieco dłuższy lub nieco krótszy. Nazwa trybu może się również różnić: & quot; parowiec & quot;, & quot; na parze & quot; itp.
Krok 11:
Podawaj gotowe klopsiki natychmiast z dowolnym dodatkiem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g