kotlety z indyka na parze

dietetyczne, zdrowe, smaczne, dla dzieci i dorosłych! Kotlety z indyka na parze pasują do prawie wszystkich ograniczeń żywieniowych. Okazują się soczyste, delikatne, najsmaczniejsze. Podawaj je z makaronem, gotowanymi warzywami, płatkami zbożowymi. Przydatne i bardzo smaczne!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 29 % 6 g
95 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z indyka na parze? Przygotuj składniki. Do mięsa mielonego możesz użyć dowolnych części polędwicy ptaka: piersi,ud itp. Zamiast bułki tartej możesz wziąć biały chleb namoczony w mleku. Wybierz suche przyprawy według własnego gustu, możesz ich w ogóle nie wkładać. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i cebulę i grubo posiekaj. Ziemniaki w mielonym mięsie nadadzą gotowym kotletom blasku, a cebula doda soczystości. Filet z indyka opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz serwetkami lub ręcznikiem. Pokrój mięso na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj bułkę tartą mlekiem i pozwól im trochę puchnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dwa razy przepuść przygotowane warzywa i mięso z indyka przez maszynkę do mięsa. Opłucz świeżą pietruszkę pod bieżącą zimną wodą i osusz. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do miski z mięsem mielonym. Do mielonego mięsa dodaj również rozbite surowe jajko, bułkę tartą, sól, czarny pieprz i suche przyprawy do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bardzo dokładnie wymieszaj mięso mielone, aby wszystkie składniki się wymieszały, bułka tarta nie sklejała się w grudki. Przykryj przygotowane mięso mielone i wstaw do lodówki na 1-1, 5 godziny. Kotlety z schłodzonego mięsa mielonego będą łatwiejsze do rzeźbienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij Schłodzone mięso mielone z lodówki i uformuj z niego kotlety mokrymi rękami. Kotlety można uformować z całego mięsa mielonego, część ugotować od razu, a część zamrozić. Nasmaruj miskę do gotowania na parze olejem roślinnym (aby kotlety były łatwiejsze do usunięcia), połóż na niej przygotowane kotlety.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kotlety można gotować w podwójnym bojlerze, na zwykłym garnku lub w powolnej kuchence. Gotuję w powolnej kuchence. Umieść miskę kotletów w podwójnym bojlerze, przykryj i gotuj kotlety przez około 20-30 minut, aż będą miękkie. W przypadku multicookera wybrałem tryb "Gotowanie", wlewając wodę do miski. Jednocześnie możesz ugotować i udekorować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kotlety z indyka podawaj na gorąco. Do dekoracji możesz zaoferować dowolne danie ze zbóż, warzyw.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy