skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z indyka na parze? Przygotuj składniki. Do mięsa mielonego możesz użyć dowolnych części polędwicy ptaka: piersi,ud itp. Zamiast bułki tartej możesz wziąć biały chleb namoczony w mleku. Wybierz suche przyprawy według własnego gustu, możesz ich w ogóle nie wkładać. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Obierz ziemniaki i cebulę i grubo posiekaj. Ziemniaki w mielonym mięsie nadadzą gotowym kotletom blasku, a cebula doda soczystości. Filet z indyka opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz serwetkami lub ręcznikiem. Pokrój mięso na duże kawałki.
Krok 3:
Przykryj bułkę tartą mlekiem i pozwól im trochę puchnąć.
Krok 4:
Dwa razy przepuść przygotowane warzywa i mięso z indyka przez maszynkę do mięsa. Opłucz świeżą pietruszkę pod bieżącą zimną wodą i osusz. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do miski z mięsem mielonym. Do mielonego mięsa dodaj również rozbite surowe jajko, bułkę tartą, sól, czarny pieprz i suche przyprawy do smaku.
Krok 5:
Bardzo dokładnie wymieszaj mięso mielone, aby wszystkie składniki się wymieszały, bułka tarta nie sklejała się w grudki. Przykryj przygotowane mięso mielone i wstaw do lodówki na 1-1, 5 godziny. Kotlety z schłodzonego mięsa mielonego będą łatwiejsze do rzeźbienia.
Krok 6:
Wyjmij Schłodzone mięso mielone z lodówki i uformuj z niego kotlety mokrymi rękami. Kotlety można uformować z całego mięsa mielonego, część ugotować od razu, a część zamrozić. Nasmaruj miskę do gotowania na parze olejem roślinnym (aby kotlety były łatwiejsze do usunięcia), połóż na niej przygotowane kotlety.
Krok 7:
Kotlety można gotować w podwójnym bojlerze, na zwykłym garnku lub w powolnej kuchence. Gotuję w powolnej kuchence. Umieść miskę kotletów w podwójnym bojlerze, przykryj i gotuj kotlety przez około 20-30 minut, aż będą miękkie. W przypadku multicookera wybrałem tryb "Gotowanie", wlewając wodę do miski. Jednocześnie możesz ugotować i udekorować.
Krok 8:
Gotowe kotlety z indyka podawaj na gorąco. Do dekoracji możesz zaoferować dowolne danie ze zbóż, warzyw.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g