skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować jaja kurze? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w składzie. Jaja kurze powinny być świeże, lepsze niż średnie, więc są lepiej nasycone marynatą. Natychmiast je dobrze umyj.
Krok 2:
Umyj małe buraki, obierz i cienko pokrój w półksiężyce.
Krok 3:
Ugotuj pokrojone buraki do miękkości(gotuj około 10-15 minut po ugotowaniu) z dodatkiem 2-3 łyżek octu. Wtedy jego kolor stanie się bardziej nasycony i żywy.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj jajka. Ugotuj je na twardo w osolonej wodzie (gotuj przez około 8 minut po ugotowaniu). Żółtko pozostanie miękkie iw tym czasie nie nabierze nieprzyjemnego niebieskawego koloru. Zalej ugotowane jajka zimną wodą. Gdy ostygną, odcedź i obierz jajka.
Krok 5:
Zaczynamy przygotowywać marynatę. Dodaj sól do garnka z burakami.
Krok 6:
Dodaj cukier.
Krok 7:
Wlej 9% octu stołowego.
Krok 8:
Dodaj wszystkie przyprawy. Wziąłem suchą musztardę w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Możesz wybrać absolutnie dowolne przyprawy według własnych upodobań.
Krok 9:
Dodaj zioła prowansalskie lub inną ulubioną mieszankę ziół. Gotuj marynatę na umiarkowanym ogniu z przyprawami przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 10:
Umyj puszkę sodową o pojemności 1,5 litra. Wskazane jest wysterylizowanie go, trzymając go nad parą. Lub włóż do zimnego piekarnika i podgrzewaj przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. Umyj również pokrywkę sodą i gotuj przez 5-10 minut. Obrane jajka przełożyć do przygotowanego suchego słoika. Zalej gorącą marynatą z buraków. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż ostygnie. Gdy słoik ostygnie, szczelnie zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Krok 11:
Po dniu można spróbować marynowanych jajek. Smacznego!
marynowane jajka należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.
podczas serwowania pokrój je na ćwiartki, udekoruj gałązkami świeżych ziół (koperek lub pietruszka).
z możliwych dodatkowych przypraw odpowiednie są nasiona kolendry, goździki, kurkuma (1/4 herbaty. l.), gwiazdka anyżu, czosnek (2-3 ząbki), kminek, bazylia (po 1 łyżeczce. L.), mały kawałek strąka ostrej papryki dla ostrości smaku.
możesz dodać sos do przystawki. Przygotowuje się bardzo prosto. Wymieszaj śmietanę i majonez w równych częściach i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki). Wymieszaj i wyciśnij na wierzch jajek.
przekąskę jajeczną można podawać po prostu z majonezem. Polecam zrobić domowy majonez, który jest smaczniejszy i zdrowszy. Przepisy na jego przygotowanie ty znajdziesz tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g