marynowane jaja kurze

najsmaczniejsze, oryginalne, proste, na świątecznym stole! Marynowane jaja kurze to świetna przekąska na każdą okazję. Wyglądają pięknie, efektownie, ciekawie i smakują niesamowicie. Podawaj je z sosem, ziołami, warzywami. Na przyjazne spotkania przy piwie to samo!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
41 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować jaja kurze? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w składzie. Jaja kurze powinny być świeże, lepsze niż średnie, więc są lepiej nasycone marynatą. Natychmiast je dobrze umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj małe buraki, obierz i cienko pokrój w półksiężyce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj pokrojone buraki do miękkości(gotuj około 10-15 minut po ugotowaniu) z dodatkiem 2-3 łyżek octu. Wtedy jego kolor stanie się bardziej nasycony i żywy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj jajka. Ugotuj je na twardo w osolonej wodzie (gotuj przez około 8 minut po ugotowaniu). Żółtko pozostanie miękkie iw tym czasie nie nabierze nieprzyjemnego niebieskawego koloru. Zalej ugotowane jajka zimną wodą. Gdy ostygną, odcedź i obierz jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy przygotowywać marynatę. Dodaj sól do garnka z burakami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 9% octu stołowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wszystkie przyprawy. Wziąłem suchą musztardę w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Możesz wybrać absolutnie dowolne przyprawy według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj zioła prowansalskie lub inną ulubioną mieszankę ziół. Gotuj marynatę na umiarkowanym ogniu z przyprawami przez kolejne 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj puszkę sodową o pojemności 1,5 litra. Wskazane jest wysterylizowanie go, trzymając go nad parą. Lub włóż do zimnego piekarnika i podgrzewaj przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. Umyj również pokrywkę sodą i gotuj przez 5-10 minut. Obrane jajka przełożyć do przygotowanego suchego słoika. Zalej gorącą marynatą z buraków. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż ostygnie. Gdy słoik ostygnie, szczelnie zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki na 24 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po dniu można spróbować marynowanych jajek. Smacznego!

marynowane jajka należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

podczas serwowania pokrój je na ćwiartki, udekoruj gałązkami świeżych ziół (koperek lub pietruszka).

z możliwych dodatkowych przypraw odpowiednie są nasiona kolendry, goździki, kurkuma (1/4 herbaty. l.), gwiazdka anyżu, czosnek (2-3 ząbki), kminek, bazylia (po 1 łyżeczce. L.), mały kawałek strąka ostrej papryki dla ostrości smaku.

możesz dodać sos do przystawki. Przygotowuje się bardzo prosto. Wymieszaj śmietanę i majonez w równych częściach i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki). Wymieszaj i wyciśnij na wierzch jajek.

przekąskę jajeczną można podawać po prostu z majonezem. Polecam zrobić domowy majonez, który jest smaczniejszy i zdrowszy. Przepisy na jego przygotowanie ty znajdziesz tutaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy