skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Takie przygotowanie najlepiej wykonać w środku lata, kiedy marchewki są młode, soczyste, smaczne i bogate w przydatne substancje i witaminy. Lepiej jest wziąć małe marchewki, aby można je było umieścić w całości w słoiku lub pokroić na duże kawałki. Ale odpowiednie są również duże rośliny okopowe, można je pokroić w kółka lub kwadraty.
Krok 2:
Myjemy marchewki, myjemy, jeśli warzywa są młode, wystarczy je przetrzeć sztywną szczotką, aby usunąć resztki brudu ze skóry, zachowując skórę i witaminy, odcinając końcówki i uszkodzone obszary. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy na kilka części.
Krok 3:
Marchewki wkładamy do głębokiej miski, zalewamy wrzątkiem i dodajemy trochę soli. Zostawiamy warzywa w solonym roztworze na 5-7 minut, aby górna warstwa rośliny okopowej lekko zmiękła, a istniejące bakterie zostały zniszczone na powierzchni marchwi, wszystko, co szkodliwe, wyszło. Przygotuj wcześniej słoiki do zszywania. Umyj puszki roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy, gotujemy, suszymy
Krok 4:
Wlej czystą wodę do rondla, dodaj cukier, sól, liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki (w razie potrzeby i smaku możesz użyć innych przypraw i ziół). Wkładamy rondel z wodą do ognia, doprowadzamy do wrzenia, mieszając łyżką, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły, gotujemy przez 2-3 minuty, wlewamy ocet, ponownie gotujemy i wyłączamy ogień.
Krok 5:
Marchewki i ząbki czosnku są szczelnie umieszczane w sterylnych słoikach. Wlać gotowaną marynatę. Pokrywamy słoiki pokrywką i sterylizujemy je w łaźni wodnej przez około 15 minut (słoiki o pojemności 0,5 litra). Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Przygotowanie Marchewki jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g