marynowane marchewki na zimę

pikantna i smaczna przekąska z marchwi na zimę! Istnieją różne przepisy na marynowanie marchwi na zimę. Ta metoda zbioru marchwi na zimę pozwala podać doskonałą przekąskę do stołu, która uzupełni gorące, mięsne danie lub dowolny dodatek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Takie przygotowanie najlepiej wykonać w środku lata, kiedy marchewki są młode, soczyste, smaczne i bogate w przydatne substancje i witaminy. Lepiej jest wziąć małe marchewki, aby można je było umieścić w całości w słoiku lub pokroić na duże kawałki. Ale odpowiednie są również duże rośliny okopowe, można je pokroić w kółka lub kwadraty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy marchewki, myjemy, jeśli warzywa są młode, wystarczy je przetrzeć sztywną szczotką, aby usunąć resztki brudu ze skóry, zachowując skórę i witaminy, odcinając końcówki i uszkodzone obszary. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy na kilka części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki wkładamy do głębokiej miski, zalewamy wrzątkiem i dodajemy trochę soli. Zostawiamy warzywa w solonym roztworze na 5-7 minut, aby górna warstwa rośliny okopowej lekko zmiękła, a istniejące bakterie zostały zniszczone na powierzchni marchwi, wszystko, co szkodliwe, wyszło. Przygotuj wcześniej słoiki do zszywania. Umyj puszki roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy, gotujemy, suszymy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej czystą wodę do rondla, dodaj cukier, sól, liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki (w razie potrzeby i smaku możesz użyć innych przypraw i ziół). Wkładamy rondel z wodą do ognia, doprowadzamy do wrzenia, mieszając łyżką, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły, gotujemy przez 2-3 minuty, wlewamy ocet, ponownie gotujemy i wyłączamy ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki i ząbki czosnku są szczelnie umieszczane w sterylnych słoikach. Wlać gotowaną marynatę. Pokrywamy słoiki pokrywką i sterylizujemy je w łaźni wodnej przez około 15 minut (słoiki o pojemności 0,5 litra). Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Przygotowanie Marchewki jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy