skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynowane ogórki z jabłkami na zimę? Zalecam wstępne namoczenie młodych ogórków odmiany solenia (z kolczastymi guzkami) w zimnej wodzie z kranu przez około dwie do trzech godzin, może być dłużej. Pozwoli to zachować ich chrupkość po zwinięciu w słoiki. W przypadku jabłek ta procedura nie jest wykonywana.
Krok 2:
Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń w postaci ziemi. Po obu stronach odetnij końcówki, dosłownie pięć milimetrów. Tak więc warzywa są szybciej nasycone marynatą i będą gotowe do degustacji. Odstaw ogórki na razie, będą potrzebne nieco później.
Krok 3:
Umyj słoiki szczotką z sodą oczyszczoną i wyciągnij w dowolny dogodny sposób. Tym razem wysterylizowałem litrowe słoiki w ten sposób: wlałem do każdego pięćdziesiąt mililitrów zimnej wody z kranu i włączyłem kuchenkę mikrofalową na trzy minuty z mocą osiemset watów. Potem wziąłem słoiki za pomocą uchwytów do garnków i wylałem gorącą wodę. Ostrożnie, nie poparz się! Na dnie każdego słoika połóż mały liść laurowy, parasole koperkowe i czosnek pokrojony w plasterki. Wszystko jest piękne a
Krok 4:
Dodaj czarne ziarna pieprzu. Nie da ostrości, ale doda dodatkowego smaku przekąsce. Ale jeśli zamiast pieprzu dodasz mielony pieprz, Cała przekąska stanie się zauważalnie ostrzejsza.
Krok 5:
W słoikach dodaj jagody umyte pod kranem czarnej porzeczki. Na litrowy słoik wystarczy pięć sztuk. Jagody porzeczki w konserwacji odgrywają dokładnie taką samą rolę jak jej liście. Mianowicie przekazują swój smak i aromat przekąsce. Dlatego jeśli nie masz pod ręką jagód, można je bezpiecznie zastąpić świeżymi liśćmi porzeczki. Będą również musiały być wstępnie umyte pod kranem.
Krok 6:
Aby uzyskać jeszcze większą różnorodność smaków i aromatów, dodaj suszoną przyprawę do marynowania bezpośrednio do słoików. Przyprawa przemysłowa jest ogólnie wszechstronna i nadaje się do większości przepisów konserwujących. Moja przyprawa zawiera głównie pachnące zioła: pietruszkę, koperek, suszony czosnek i trochę soli. Oznacza to, że nie jest ostry, ale każda przyprawa jest inna! Ważne jest, aby nie przesadzać, na przykład z ostrzejszą przyprawą, aby nie zepsuć przekąski.
Krok 7:
Słodko-kwaśne gęste jabłka, bez zadrapań i wgnieceń, umyj pod bieżącą wodą. Pokrój każdy owoc najpierw na pół, a następnie ostrożnie Wytnij rdzeń i stosy. Dla piękna i wygody jedzenia jabłka są następnie cięte na plasterki.
Krok 8:
Umieść ogórki w słoikach. Jeśli masz małe ogórki, takie jak moje, możesz je po prostu chaotycznie ułożyć. A jeśli ogórki są większe, umieszcza się je pionowo w słoikach, blisko siebie. Po prostu wtedy wejdzie ich więcej. Ogórki na tym etapie nie powinny zajmować więcej niż ⅔ całkowitej objętości słoika, aby było jeszcze miejsce na jabłka.
Krok 9:
Ułóż plasterki jabłka na wierzchu ogórków i wlej wrzącą wodę z czajnika do słoików. Wlej wrzącą wodę dokładnie pośrodku, bezpośrednio na jabłka, aby szkło nie pękło od nagłej różnicy temperatur.
Krok 10:
Więc słoiki powinny stać przez godzinę, aby ogórki i jabłka trochę się rozgrzały.
Krok 11:
Następnie odcedź słoiki do rondla (najlepiej ze specjalną wylewką, taką jak moja) i dodaj sól, cukier i ocet. Gotuj solankę przez trzy minuty na średnim ogniu i natychmiast wlej z powrotem do słoików na samą górę. Sparz przykręcane pokrywki wrzącą wodą i delikatnie przekręć słoiki. Uważaj na ręce, aby się nie poparzyć! Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń je w ciasny ręcznik. Pozostaw do ostygnięcia. Polecam przechowywać przekąskę w lodówce.
W sezonie czasami jest tak wiele ogórków, że po prostu nie wiesz, co z nimi zrobić... Chciałbym wziąć to całe morze warzyw i podzielić je dokładnie na cały rok!
ogórki nie są zwyczajowo zamrażane, podobnie jak suszone, warzywa z tego powodu tracą wszystkie swoje pozytywne cechy. Dlatego dobrze, że istnieje sposób na konserwację!
ponadto konserwacja jest doskonałą okazją do przygotowania naturalnych i niedrogich przekąsek z domowych warzyw i owoców na przyszłość.
nigdy wcześniej nie marynowałem ogórków z jabłkami. I mogę powiedzieć, że to całkiem dobry pomysł. Słoiki na półce wyglądają bardzo przytulnie, a sama przekąska jest przyjemna.
ogórki uzyskuje się z jasnym smakiem marynaty, a jabłka jednak całkowicie nie tracą smaku.
taka pikantna i aromatyczna przekąska może być oferowana zarówno na codzienny lunch i kolację, jak i zadowolić gości na uczcie.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g