ogórki z pomidorami na zimę marynowane. Różne warzywa

pyszny słoik według przepisu mojej babci. Różne warzywa z domowych warzyw to zazwyczaj ogórki i pomidory marynowane jednocześnie w jednym słoiku. Możesz dodać inne warzywa dla urody. Taka przekąska jest wygodna do natychmiastowego podania. A poza tym jest bardzo smaczny!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
14 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ogórki należy zalać zimną wodą i pozostawić na co najmniej dwie godziny. Zaleca się moczenie ogórków do wszystkich przepisów konserwujących, nie tylko na różne. Następnie dokładnie spłucz wszystkie warzywa, a ogórki odetnij końcówki po obu stronach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Puszki umyć i wysterylizować za pomocą kuchenki mikrofalowej. Przykryj pokrywki wrzącą wodą. Połóż parasole koperkowe i czosnek pokrojony w plasterki na dnie każdego słoika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czarne ziarna pieprzu i różyczki goździków. Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy do konserwacji są dodawane do smaku. Ponieważ trudno jest nazwać uniwersalną liczbę niektórych przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie umieść mały liść laurowy na dnie słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane marchewki pokroić w kółka o wysokości nie większej niż pięć milimetrów i wyciąć ładne kwiaty małym ostrym nożem. Pozostałe resztki marchwi można również wykorzystać, po prostu wkładając je do słoików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj warzywa w słoikach. Rozłóż kwiaty marchwi między ogórkami i pomidorami, bliżej ścian słoika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalej słoiki wrzącą wodą. Wlej wrzącą wodę na środek słoika, bezpośrednio na warzywa, aby szkło nie pękło. Puszki powinny stać w ten sposób przez piętnaście minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie spuść wodę ze słoików na patelnię. Dodaj cukier i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sól bezpośrednio do słoików.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I zalej wrzącą wodą spod warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ocet do słoików i natychmiast zwiń wcześniej poparzone pokrywki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygną. Zajmie to około ośmiu godzin.

Konserwacja domu przypomina mi moje szczęśliwe dzieciństwo. Ponieważ uwielbiałem, gdy dom pachniał świeżymi warzywami, ziołami i marynatami, a moja babcia miała kłopoty w kuchni, zamykając dokładnie te same słoiki z różnymi warzywami z mojej osobistej działki na przyszłość na zimę.
jej charakterystycznym chipem były kwiaty marchewki, takie jak ja w tym przepisie. Z pewnością dodają szyku przystawce.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy