skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ogórki należy zalać zimną wodą i pozostawić na co najmniej dwie godziny. Zaleca się moczenie ogórków do wszystkich przepisów konserwujących, nie tylko na różne. Następnie dokładnie spłucz wszystkie warzywa, a ogórki odetnij końcówki po obu stronach.
Krok 2:
Puszki umyć i wysterylizować za pomocą kuchenki mikrofalowej. Przykryj pokrywki wrzącą wodą. Połóż parasole koperkowe i czosnek pokrojony w plasterki na dnie każdego słoika.
Krok 3:
Dodaj czarne ziarna pieprzu i różyczki goździków. Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy do konserwacji są dodawane do smaku. Ponieważ trudno jest nazwać uniwersalną liczbę niektórych przypraw.
Krok 4:
Następnie umieść mały liść laurowy na dnie słoika.
Krok 5:
Obrane marchewki pokroić w kółka o wysokości nie większej niż pięć milimetrów i wyciąć ładne kwiaty małym ostrym nożem. Pozostałe resztki marchwi można również wykorzystać, po prostu wkładając je do słoików.
Krok 6:
Umyj warzywa w słoikach. Rozłóż kwiaty marchwi między ogórkami i pomidorami, bliżej ścian słoika.
Krok 7:
Zalej słoiki wrzącą wodą. Wlej wrzącą wodę na środek słoika, bezpośrednio na warzywa, aby szkło nie pękło. Puszki powinny stać w ten sposób przez piętnaście minut.
Krok 8:
Następnie spuść wodę ze słoików na patelnię. Dodaj cukier i zagotuj.
Krok 9:
Wlej sól bezpośrednio do słoików.
Krok 10:
I zalej wrzącą wodą spod warzyw.
Krok 11:
Dodaj ocet do słoików i natychmiast zwiń wcześniej poparzone pokrywki.
Krok 12:
Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygną. Zajmie to około ośmiu godzin.
Konserwacja domu przypomina mi moje szczęśliwe dzieciństwo. Ponieważ uwielbiałem, gdy dom pachniał świeżymi warzywami, ziołami i marynatami, a moja babcia miała kłopoty w kuchni, zamykając dokładnie te same słoiki z różnymi warzywami z mojej osobistej działki na przyszłość na zimę.
jej charakterystycznym chipem były kwiaty marchewki, takie jak ja w tym przepisie. Z pewnością dodają szyku przystawce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g