skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynowania zielonych szparagów na zimę. Będziemy potrzebować: szparagów, czosnku, pieprzu, octu, soli, cukru i ziarnistej musztardy.
Krok 2:
Jeśli masz cienkie, bardzo młode łodygi szparagów, nie musisz nic z nimi robić. Jeśli jesteś właścicielem bardziej dojrzałych pędów, musisz odciąć grube, twarde łodygi u podstawy rośliny.
Krok 3:
Pokrój łodygi tak, aby pasowały do słoika. Zwinąłem małe słoiki, więc podzieliłem każdą łodygę na dwie, a niektóre na trzy części. Zalej szparagi wrzącą wodą przez minutę lub nieco mniej(w zależności od grubości rośliny), a następnie spuść wodę.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, dodaj ziarna pieprzu, ocet, sól i cukier. Wyślij marynatę na dużym ogniu i prawie zagotuj (jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, patelnię należy natychmiast usunąć z ognia, nie należy gotować octu przez długi czas).
Krok 5:
Dobrze umyj słoiki produktem, a następnie kilkakrotnie dokładnie spłucz. Na dnie każdego słoika połóż szczypiorek i łyżeczkę ziarnistej musztardy.
Krok 6:
Kiełki szparagów złożyć do słoików & quot; parasolkami & quot; Góra jak na zdjęciu.
Krok 7:
Wlej marynatę do przedmiotu obrabianego i umieść otwarte słoiki w garnku z gorącą wodą na dużym ogniu. Opuść pokrywki do wody. Doprowadzić do wrzenia, lekko zmniejszyć ogień i wysterylizować słoiki z pokrywkami przez około 10-15 minut. Następnie zdejmij pokrywki widelcem (uważaj, aby się nie poparzyć!) i przykryć nimi słoiki, pozostawić na kolejne dwie lub trzy minuty.
Krok 8:
Wyjmij przedmiot za pomocą ręcznika kuchennego z wody i mocno Zakręć pokrywkami. Odwróć pojemnik do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9:
Usuń gotowe słoiki z marynowanymi zielonymi szparagami w chłodnym, ciemnym miejscu do przechowywania, może to być piwnica lub lodówka. W ten sposób przedmiot może być przechowywany przez kilka miesięcy.
szparagi to produkt niskokaloryczny, więc jest odpowiedni dla tych, którzy dbają o swoją wagę i sylwetkę.
na półkach sklepowych można zobaczyć dwa rodzaje szparagów: białe i zielone. W rzeczywistości jest to ta sama roślina, tylko białe szparagi rosną w ziemi i zielone nad ziemią.
szparagi gotowane zgodnie z tym przepisem są chrupiące i bardzo smaczne, podobnie jak marynowane ogórki, ale ze szczególnym akcentem. Ilość octu można zmniejszyć, a sól i cukier dostosować do własnych upodobań.
możesz podawać szparagi z ziemniakami, mięsem, kotletami i nie tylko.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal / 100g