szparagi marynowane na zimę

pyszne i bardzo zdrowe, bogate w witaminy! Zielone szparagi to wyjątkowy produkt, który zawiera niesamowitą ilość składników odżywczych, witamin, błonnika, kwasu foliowego i innych.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
26 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynowania zielonych szparagów na zimę. Będziemy potrzebować: szparagów, czosnku, pieprzu, octu, soli, cukru i ziarnistej musztardy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz cienkie, bardzo młode łodygi szparagów, nie musisz nic z nimi robić. Jeśli jesteś właścicielem bardziej dojrzałych pędów, musisz odciąć grube, twarde łodygi u podstawy rośliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój łodygi tak, aby pasowały do słoika. Zwinąłem małe słoiki, więc podzieliłem każdą łodygę na dwie, a niektóre na trzy części. Zalej szparagi wrzącą wodą przez minutę lub nieco mniej(w zależności od grubości rośliny), a następnie spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, dodaj ziarna pieprzu, ocet, sól i cukier. Wyślij marynatę na dużym ogniu i prawie zagotuj (jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, patelnię należy natychmiast usunąć z ognia, nie należy gotować octu przez długi czas).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj słoiki produktem, a następnie kilkakrotnie dokładnie spłucz. Na dnie każdego słoika połóż szczypiorek i łyżeczkę ziarnistej musztardy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiełki szparagów złożyć do słoików & quot; parasolkami & quot; Góra jak na zdjęciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej marynatę do przedmiotu obrabianego i umieść otwarte słoiki w garnku z gorącą wodą na dużym ogniu. Opuść pokrywki do wody. Doprowadzić do wrzenia, lekko zmniejszyć ogień i wysterylizować słoiki z pokrywkami przez około 10-15 minut. Następnie zdejmij pokrywki widelcem (uważaj, aby się nie poparzyć!) i przykryć nimi słoiki, pozostawić na kolejne dwie lub trzy minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij przedmiot za pomocą ręcznika kuchennego z wody i mocno Zakręć pokrywkami. Odwróć pojemnik do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń gotowe słoiki z marynowanymi zielonymi szparagami w chłodnym, ciemnym miejscu do przechowywania, może to być piwnica lub lodówka. W ten sposób przedmiot może być przechowywany przez kilka miesięcy.

szparagi to produkt niskokaloryczny, więc jest odpowiedni dla tych, którzy dbają o swoją wagę i sylwetkę.

na półkach sklepowych można zobaczyć dwa rodzaje szparagów: białe i zielone. W rzeczywistości jest to ta sama roślina, tylko białe szparagi rosną w ziemi i zielone nad ziemią.

szparagi gotowane zgodnie z tym przepisem są chrupiące i bardzo smaczne, podobnie jak marynowane ogórki, ale ze szczególnym akcentem. Ilość octu można zmniejszyć, a sól i cukier dostosować do własnych upodobań.

możesz podawać szparagi z ziemniakami, mięsem, kotletami i nie tylko.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal / 100g

Podobne przepisy