skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie potraw, których będziemy potrzebować do przygotowania tego wspaniałego dania.
Krok 2:
Najpierw zajmijmy się kalafiorem, a raczej myjemy go, rozkładamy na kwiatostany.
Krok 3:
Następnie bierzemy słodką paprykę, myjemy ją, obieramy z nasion i kroimy w kostkę.
Krok 4:
Następnie bierzemy marchewki, obieramy je również i kroimy w cienkie koła.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój w grube półpierścienie.
Krok 6:
Bierzemy słoiki, w których będziemy układać kalafior. Na dnie kładziemy liście porzeczki lub wiśni. Kładziemy na nich liść chrzanu, pietruszkę-koperek i kilka ząbków czosnku. Aby uzyskać ostrość, włóż strąk lub dwie ostrej papryki. Oczywiście konieczne jest umieszczenie czarnego pieprzu i liści laurowych. Jeszcze kilka goździków do zapachu.
Krok 7:
Najpierw układamy na nich słodką paprykę, a następnie kapustę. Trzeba ją ubić.
Krok 8:
Warzywa najpierw zalej wrzącą wodą.
Krok 9:
Po 3-5 minutach wlej tę wrzącą wodę i wlej gorącą marynatę do warzyw, którą wykonujemy w następujący sposób. Zagotuj litr wody w rondlu lub rondlu, dodaj dwie łyżki soli i jedną łyżeczkę cukru. Wlej pół łyżeczki octu do marynaty w słoiku. Wszystko, możesz zwinąć słoik. Odwróć i wstaw do ostygnięcia.
Krok 10:
Smacznego!
o tym, jak marynować kalafior na zimę w słoikach, dowiedziałem się od mojej ciotki w zeszłym roku. Jest prawdziwą rzemieślniczką, jeśli chodzi o konserwację. Szczególnie lubi wszelkiego rodzaju improwizacje, jak w tym przypadku. Osobiście wcześniej nawet nie słyszałem o takim przepisie, który, nawiasem mówiąc, natychmiast zakorzenił się w naszej rodzinie. Za każdym razem, gdy otwieramy słoik tego pysznego, pamiętamy go miłym słowem! Bardzo smaczne danie z przekąskami na zwykły rodzinny posiłek. Można go podawać z daniami głównymi, do których nadają się różne pikle: mięso, ryby,grzyby, a także wszelkiego rodzaju dodatki: ryż, tłuczone ziemniaki, kasza gryczana, owsianka itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g