marynowany kalafior na zimę w słoikach

Oryginalna fantazja o tematyce zimowej. Pierwszy raz marynowałem kalafior w zeszłym roku-okazało się bardzo smaczne. Proponuję więc zaopatrzyć się w marynowany kalafior na zimę, którego smak na pewno zachwyci cię, jak wszyscy twoi krewni!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie potraw, których będziemy potrzebować do przygotowania tego wspaniałego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmijmy się kalafiorem, a raczej myjemy go, rozkładamy na kwiatostany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie bierzemy słodką paprykę, myjemy ją, obieramy z nasion i kroimy w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie bierzemy marchewki, obieramy je również i kroimy w cienkie koła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w grube półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy słoiki, w których będziemy układać kalafior. Na dnie kładziemy liście porzeczki lub wiśni. Kładziemy na nich liść chrzanu, pietruszkę-koperek i kilka ząbków czosnku. Aby uzyskać ostrość, włóż strąk lub dwie ostrej papryki. Oczywiście konieczne jest umieszczenie czarnego pieprzu i liści laurowych. Jeszcze kilka goździków do zapachu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw układamy na nich słodką paprykę, a następnie kapustę. Trzeba ją ubić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Warzywa najpierw zalej wrzącą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 3-5 minutach wlej tę wrzącą wodę i wlej gorącą marynatę do warzyw, którą wykonujemy w następujący sposób. Zagotuj litr wody w rondlu lub rondlu, dodaj dwie łyżki soli i jedną łyżeczkę cukru. Wlej pół łyżeczki octu do marynaty w słoiku. Wszystko, możesz zwinąć słoik. Odwróć i wstaw do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

o tym, jak marynować kalafior na zimę w słoikach, dowiedziałem się od mojej ciotki w zeszłym roku. Jest prawdziwą rzemieślniczką, jeśli chodzi o konserwację. Szczególnie lubi wszelkiego rodzaju improwizacje, jak w tym przypadku. Osobiście wcześniej nawet nie słyszałem o takim przepisie, który, nawiasem mówiąc, natychmiast zakorzenił się w naszej rodzinie. Za każdym razem, gdy otwieramy słoik tego pysznego, pamiętamy go miłym słowem! Bardzo smaczne danie z przekąskami na zwykły rodzinny posiłek. Można go podawać z daniami głównymi, do których nadają się różne pikle: mięso, ryby,grzyby, a także wszelkiego rodzaju dodatki: ryż, tłuczone ziemniaki, kasza gryczana, owsianka itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy