marynowany karp w domu

bardzo proste, niesamowicie smaczne i nie drogie! Marynowany tołpyga gotowany w domu bardzo różni się od kupionego w sklepie. Będziesz całkowicie pewny świeżości i jakości ryb, a także sam wybierzesz przyprawy i przyprawy do smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 7 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 15 % 2 g
74 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować karp w domu? Przygotuj jedzenie. Tołpyga to pyszna tłusta ryba, jej brzuch jest uważany za najlepszą część, odpowiednią do przygotowania wielu potraw, w tym do marynowania. Wybierz zestaw przypraw według własnego gustu i dostępności. Kupując ryby w sklepie, wybierz Duże tusze, mają mniej małych kości i więcej tłuszczu. Aby ryba była świeża, zwróć uwagę na jej cechy zewnętrzne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po naciśnięciu tuszy świeżej ryby wgniecenie szybko się wyprostuje, oczy powinny być wolne od zmętnienia, łuski gładkie. Umyj, oczyść, wypatrosz rybę, odetnij ogon, płetwy i głowę. Jeszcze raz dobrze spłucz tuszę i pozwól wodzie spłynąć. Pokrój miąższ ryby na kawałki o grubości nie większej niż 1,5-2 centymetrów. Umieść go w głębokim pojemniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Najłatwiejszym, najszybszym, niezawodnym i najsmaczniejszym sposobem marynowania karpia jest gorący sposób. Wlej przefiltrowaną wodę do emaliowanej patelni, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, goździki, umieść na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj cukier i sól, wymieszaj, aby się rozpuściły. Wlej ocet stołowy i olej roślinny. Niech marynata się zagotuje i wyłącz ogrzewanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej rybę do miski z wrzącą marynatą i umieść ją pod uciskiem, aby ryba była lepiej namoczona. Pozostaw rybę w marynacie w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Jako ucisk używam odwróconego talerza, na którym kładę słoik z wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ryba ostygnie, przenieś ją do szklanego słoika na przemian z cebulą. Zalej zawartość słoika marynatą, w której marynowano rybę, zamknij słoik pokrywką i wstaw do lodówki na noc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rano możesz pobrać próbkę marynowanej ryby. Możesz przechowywać taką przekąskę w marynacie do tygodnia w lodówce. Podawaj go do stołu jako niezależne danie z mocnymi napojami alkoholowymi, chlebem i ziołami lub z dodatkiem w postaci tłuczonych ziemniaków, zbóż na lunch lub kolację. Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal / 100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy