skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować ogórki z marchewką? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź świeże ogórki, niedawne zbiory, małe rozmiary, z pryszczami. Jeśli nie wiesz, kiedy zebrano ogórki i jaki są stopień świeżości, namocz je wcześniej przez kilka godzin w lodowatej wodzie. Moja marchewka jest również świeża, młoda, ale ponieważ będziemy ją kroić w kółka, nie powinna być zbyt gruba.
Krok 2:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wkładam słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale całkiem możliwe jest sterylizowanie ich nad parą lub w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 15 minut lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby słoik nie pękł, wlej wrzącą wodę i pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 3:
Obierz czosnek i włóż 1-2 ząbki do każdego słoika.
Krok 4:
Ziele angielskie i liść laurowy również włóż do słoika. Możesz użyć innych ziół lub przypraw: parasole koperkowe, liście porzeczek, wiśni, dębu, chrzanu, pierścienie chili, estragon i inne są odpowiednie do marynowania.
Krok 5:
Dobrze umyj ogórki, możesz odciąć końcówki, ale wolę je odciąć tuż przed podaniem. Umieść ogórki szczelnie w słoiku.
Krok 6:
Obierz marchewki, pokrój w kółka o grubości około 5 mm i dodaj również do słoika.
Krok 7:
Zagotuj wodę i wlej do ogórków. Przykryj słoik pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
Krok 8:
Spuść wodę z powrotem do garnka, dodaj sól, cukier i ocet. Przy założeniu, że 2 łyżki są pobierane na 1 litr wody. łyżki soli i cukru oraz 1 łyżka.łyżka octu. Ocet 6-9%. Jeśli masz esencję octu, rozcieńcz ją w stosunku 1 do 8. Zagotuj marynatę.
Krok 9:
Wlej wrzącą marynatę z powrotem do słoika i szczelnie zamknij zakrętkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Sterylizacja do takiej konserwacji nie jest wymagana, przedmiot obrabiany jest doskonale przechowywany w warunkach pokojowych.
Krok 10:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g