kiszone ogórki z marchewką

pyszne, chrupiące, pikantne, soczyste, bez sterylizacji! Kiszone ogórki z marchewką są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Tworzą idealną zimną przekąskę na świątecznym stole. Możesz podawać je samodzielnie lub dodawać do sałatek, kanapek, innych, bardziej złożonych przekąsek.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
15 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować ogórki z marchewką? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź świeże ogórki, niedawne zbiory, małe rozmiary, z pryszczami. Jeśli nie wiesz, kiedy zebrano ogórki i jaki są stopień świeżości, namocz je wcześniej przez kilka godzin w lodowatej wodzie. Moja marchewka jest również świeża, młoda, ale ponieważ będziemy ją kroić w kółka, nie powinna być zbyt gruba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wkładam słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale całkiem możliwe jest sterylizowanie ich nad parą lub w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 15 minut lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby słoik nie pękł, wlej wrzącą wodę i pozostaw na 10 minut, a następnie spuść wodę. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i włóż 1-2 ząbki do każdego słoika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziele angielskie i liść laurowy również włóż do słoika. Możesz użyć innych ziół lub przypraw: parasole koperkowe, liście porzeczek, wiśni, dębu, chrzanu, pierścienie chili, estragon i inne są odpowiednie do marynowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj ogórki, możesz odciąć końcówki, ale wolę je odciąć tuż przed podaniem. Umieść ogórki szczelnie w słoiku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewki, pokrój w kółka o grubości około 5 mm i dodaj również do słoika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę i wlej do ogórków. Przykryj słoik pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuść wodę z powrotem do garnka, dodaj sól, cukier i ocet. Przy założeniu, że 2 łyżki są pobierane na 1 litr wody. łyżki soli i cukru oraz 1 łyżka.łyżka octu. Ocet 6-9%. Jeśli masz esencję octu, rozcieńcz ją w stosunku 1 do 8. Zagotuj marynatę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wrzącą marynatę z powrotem do słoika i szczelnie zamknij zakrętkami lub zwiń za pomocą maszyny do pisania. Sterylizacja do takiej konserwacji nie jest wymagana, przedmiot obrabiany jest doskonale przechowywany w warunkach pokojowych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy